Най-скъпата подправка, желана от римските императори и фараони

От хиляди години се смята за ценна стока и разменна монета

Най-скъпата подправка, желана от римските императори и фараони | StandartNews.com

Шафранът е една от най-ценените и скъпи подправки на планетата. Той се използва от векове за медицински, естетически и кулинарни цели. 

Около 85% от световния му добив се случва в Иран. Там той се използва както в кулинарията, така и за производството на лекарства, багрила и парфюми.

Днес подправката е високо ценена заради уникалния си ароматен вкус и отличителния си цвят, но и заради здравословните ползи, които може да донесе за организма.

Освен, че е една от най-уважаваните, шафранът е и една от най-старите подправки, и от хиляди години се смята за ценна стока и разменна монета.

Името му идва от арабската дума за жълт („zaffran“). В миналото тази скъпоценна подправка се търгува в цяла Евразия и е желана придобивка от крале, римските императори и фараони, които са се възползвали от свойствата му на мощен афродизиак и лечебно растение.

Дори самата Клеопатра се е къпала в баня с шафраново мляко. Високата цена на подправката се дължи на интензивния труд, който е необходим за получаване й.

Растението също така е стерилен триплоид, което означава, че шафрановите минзухари не могат да се възпроизвеждат или да растат в дивата природа и по този начин изискват процес на клониране, за да продължат да се развиват.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай