Изскочи важна реликва от Библията, историците се скараха

Откриването на този пръстен предизвиква голямо вълнение и спекулации сред историците и археолозите

Изскочи важна реликва от Библията, историците се скараха | StandartNews.com

Открит преди 50 години близо до Йерусалим пръстен може би е бил носен от Пилат Понтийски – човекът, който е бил римски префект на Юдея в периода 26-37 г. след н.е. Реликвата е на 2000 години.

Пилат е бил петият префект на римската провинция Юдея по времето на римския император Тиберий. Именно по това време Исус развива своето движение, съобщава Greek Reporter.

Пръстенът носи надпис, който гласи „Пилат“ (ΠΙΛΑΤΟ) с гръцки букви и е открит през 1968-1969 г. по време на разкопки в Херодиум – древен дворец и крепост в Израел.

Той е изработен от медна сплав и изобразява кратер – голям съд, използван за съхранение на вино. Надписът е разположен около кратера, като образува една дума, наподобяваща „Пилато“.

Интригуващият артефакт е един от многото предмети, открити в гробницата на Ирод, но едва наскоро археолозите се опитаха да разтълкуват любопитния надпис. Дали този пръстен е бил носен от Пилат Понтийски – човекът, осъдил Исус Христос на смърт?

Откриването на този пръстен предизвиква голямо вълнение и спекулации сред историците и археолозите, тъй като той се разглежда като първия физически артефакт, който може да свърже окончателно Пилат с конкретен предмет. Въпреки това тълкуването на надписа е било предмет на дебати.

Някои учени смятат, че пръстенът наистина е автентичен артефакт, принадлежал на самия Пилат Понтийски. Те твърдят, че надписът е ясна препратка към името на префекта, а простата конструкция от медна сплав съответства на пръстените, които обикновено са носели римските служители от неговия ранг.

Други учени изразяват съмнения относно автентичността на пръстена. Те посочват, че надписът може да се тълкува и като две отделни думи – „PI“ и „LATO“, които биха могли да се отнасят до други лица или понятия, несвързани с Пилат Понтийски. Те също така твърдят, че дизайнът и изработката на пръстена не съответстват на тези на пръстените на римските префекти.

През 2023 г. ново проучване, публикувано в списание „Атикот“, допълнително оспорва автентичността на пръстена. Проучването анализира надписа и състава на пръстена и стига до заключението, че надписът може да бъде разчетен по различен начин, което предполага, че се отнася за каменоделска кариера или за професията на каменоделеца.

Това тълкуване би направило пръстена по-съобразен с археологическия контекст на Херодот, където каменоделството и каменоделството са били широко разпространени дейности.

Врязаният надпис и централният мотив показват, че пръстенът е служил за поставяне на була (глинени печати) с официален знак, въпреки че римляните обикновено са предпочитали да поставят восък, а не глина, казва Г. У. Тилман в The Federalist.

Анализът на пръстена показва, че той вероятно е изработен от ковач в Йерусалим. Обичайната му орнаментика и липсата на скъпоценен камък предполагат, че първоначално е бил използван от човек с име, подобно на това на римския управител, или от служител на ниско ниво, действащ от името на Пилат, а не от самия префект, смята Тилман.

Други твърдят, че би било много необичайно високопоставен римски префект да използва гръцки език за административен надпис.

„Независимо от това как се разбира пръстенът на Пилат, историческите доказателства за римски префект на име Пилат Понтийски са значителни“, каза Натан Щайнмайер.

В крайна сметка доказателствата в подкрепа на съществуването на Пилат са по-съществени, отколкото за повечето провинциални управители от първи век, дори и без пръстена на префекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай