Изкочи древна тайна, свързана със смъртта на Клеопатра

Откритото е уникално инженерно решение

Изкочи древна тайна, свързана със смъртта на Клеопатра | StandartNews.com

Източник: Bettmann Archive

В древния разрушен град Тапосирис Магна на египетското крайбрежие, под останките на храм, археолози откриха огромен, впечатляващ тунел, който експертите определят като "геометрично чудо", предаде БГНЕС.

По време на продължаващите разкопки и проучвания на храма Катлийн Мартинес от Университета на Санто Доминго в Доминиканската република и нейните колеги откриват структурата на 13 метра под земята. Тунелът е бил издълбан през невероятните 1305 метра пясъчник, съобщи Science alert.

Според египетското министерство на туризма и антиките дизайнът му е забележително подобен на 1036-метровия тунел на Евпалинос - акведукт от VI в. пр.н.е. на гръцкия остров Самос. Често определян като чудо на техниката, каналът е бил безпрецедентен като дизайн и конструкция за времето си.

Макар че тунелът Тапосирис Магна не е без аналог, неговото инженерно решение все пак е също толкова впечатляващо.

Части от тунела са потопени във вода, макар че като оставим настрана приликата му с тунела Евпалинос, неговото предназначение засега е неизвестно.

Мартинес, който от 2004 г. работи в Тапосирис Магна в търсене на изгубената гробница на Клеопатра VII, смята, че тунелът може да е обещаваща следа. Преди това при разкопките са открити улики, които изглежда сочат към известната царица и последната от Птолемеите.

Тапосирис Магна е основан около 280 г. пр.н.е. от Птолемей II, син на прочутия пълководец на Александър Велики и един от предшествениците на Клеопатра (самата тя управлява от 51 г. пр.н.е. до смъртта си чрез самоубийство през 30 г. пр.н.е.). Екипът смята, че храмът е бил посветен на бог Озирис и неговата царица, богинята Изида - божество, с което Клеопатра е имала силна връзка. Там са открити монети с имената и образите на Клеопатра и Александър Велики, както и фигурки на Изида.

В храма са открити и шахти от гръко-римски погребения. Възможно е, ако изобщо бъдат открити там, Клеопатра и съпругът ѝ Марк Антоний да са били погребани в подобни гробници.

Бъдещата работа може да даде повече информация за това дали новият тунел може да доведе до тези отдавна изгубени гробници.

Следващият етап ще бъде проучването на близкото Средиземно море. Между 320 и 1303 г. от н.е. поредица от земетресения удрят крайбрежието, в резултат на което част от храма се срутва и е погълнат от вълните. Освен това при предишни разкопки е разкрита мрежа от тунели, простиращи се от езерото Мариут до Средиземно море.

Независимо дали ще бъдат открити гробници, задълбочените разкопки на тези руини могат да ни разкажат повече за мистериозния древен град. В тунела вече са открити някои съкровища: парчета керамика и правоъгълен блок от варовик.

Както каза тогавашният министър на антиките Захи Хавас през 2009 г.: "Ако открием гробницата на Клеопатра и Марк Антоний, това ще бъде най-важното откритие на XXI век. Ако не открием гробницата на Клеопатра и Марк Антоний, ще направим големи открития тук, в храма и извън него".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Killer
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може ----- https://mub.me/bioex

Откажи