Отиде си голям наш писател

Почина на 97 годишна възраст

Отиде си голям наш писател | StandartNews.com

На 97-годишна възраст почина пернишкият писател, публицист, краевед и общественик Цанко Живков (1926-2023 г.), съобщиха от Община Перник.

"Днес загубихме един изключителен творец, невероятен човек и личност с огромна харизма – Цанко Живков. Личността му оставя след себе си богатство от думи и идеи, които ще продължат да въздействат върху нас и бъдещите поколения. Неговият принос към литературата и културата на Перник и цялата страна е неизмерим.

Живков беше не само забележителен творец, но и почетен гражданин на нашия град, на който отреди значимо място в работата си. Ще го запомним като човек, чиято дума остава жива в сърцата на тези, които го обичаха и уважаваха. Нека спомените за него бъдат източник на утешение и вдъхновение, а неговото наследство продължи да сияе в нашите сърца. Поклон пред светлата му памет!", написа в съболезнователния си адрес кметът на Община Перник Станислав Владимиров.

Цанко Живков е автор на над 90 книги в различни жанрове. Той бе голям радетел на хипотезата, че Паисий Хилендарски е роден в пернишкото село Кралев дол. По повод 90-годишнината на твореца, отбелязана през 2016 г., Драматичният театър в Перник постави на сцена пиесата му „Кракра“. Приживе Живков дари множество книги от личната си колекция на Община Перник и училищни библиотеки в района.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
СДСеЧума
преди 5 месеца

Мир на прага му . А Драгалевският Лаборант - кога ще потегли с лодката за Преизподнята, защото другарЕте му пазят място в казана?

Откажи
преди 5 месеца

Писали сме-говорили за Хайтови и Радичкови герои и региони, прехласвали сме се по габровските вицове и закачки. Цанко Живков пръв наруши статуквото, извади на сцената нови герои: до Стамен Григоров, патентовал бацилус булгарикус и пеницилина и Никола Димков, авторът на проекта за ООН, постави легендарния тракторист от село Ноевци Иванчо Велинов и бусинския гений- -грънчарят Петър Гигов, до Гюрга Пинджурова са героите на труда Евгени Стефанов и Манол Гатов, Ласерман и Александър Рангелов; бригадата на прочутия някога Георги Карауланов...

Откажи