"Есенна градина" представя една семейна драма и незавършен портрет

На сцената виждаме много от най-популярните имена на театралната сцена

"Есенна градина" представя една семейна драма и незавършен портрет | StandartNews.com

Малък градски театър “Зад канала” зарадва зрителите с премиера на “Есенна градина”. Определяна като парафраза на Чеховата „Вишнева градина", е любимата пиеса на самата авторка. 

Действието се развива в продължение на една седмица, през септември 1949 г. в лятна къща, в крайбрежен курорт. С напредването на седмицата, героите стават все по-разочаровани от себе си и един от друг. 

Хелман прави своеобразно изследване на пораженията, разочарованията и намалените очаквания на хората, достигащи средна възраст. За вдъхновение тя черпи спомени от времето си в пансиона на лелите си. Писателят Дашиъл Хамет, неин любовник в продължение на много години, й помага да напише пиесата.

В уникалната декорирана градина, сезонът настъпва по-рано от очакването.  Властната Елис си поставя за цел да събере всички членове на семейството, като ги изобразят в перфектния семеен портрет. Въпреки лидерсия си нрав, тя отчаяно се опитва чрез парите си да си купи малко забравена близост със собственото си семейство. 

Макар той да остава недовършен, публиката ясно вижда картината, която се оказва трудна за рисуване. Едни на пръв поглед обикновени разговори, за нещата от живота, които може би присъстват във всеки дом. Те разкриват куп тайни, страхове и прикрити отношения, за които героите по-лесно говорят на чаша уиски. Или бутилка.

Образите, които виждаме са шантави, но в същото време са като всеки един от нас и всеки от публиката би се разпознал в някой от тях - дали в нещастната съпруга на средна възраст, чийто деца вече се пораснали и отчаяно се опитва да задържи съпруга си, който пък няма търпение да я изгони с куфарите през вратата, дали в красивата жена на преуспяващ художник, която е неспасяемо тъжна, въпреки скъпите дрехи и перфектната си прическа, или в щастливото младо семейство, което уж иска да прекарва всеки миг заедно, но мъжът тайно мечтае не за жена си, а за други мъже...

На сцената виждаме много от най-популярните имена на театралната сцена, в прецизна комбинация от млади лица и доказани актьори - Богдан Бухалов, Василена Атанасова, Георги Кацарски, Даниел Цочев, Жени Александрова-Лечева, Ирини Жамбонас, Леонид Йовчев, Луиза Григорова-Макариев, Мартина Тодорова и Таня Пашанкова. Специално внимание заслужава декорът, който пресъздава усещането за една китна есенна градина. И все пак оставаме с усещането за край, за разпад на човешките отношения, което най-много отива на есента. Атмосферата се допълва отлично и от костюмите на актьорите, които са в тон с нейните цветове и с цялата обстановка.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай