Защо достъпът до Бегликташ e бил забранен

На 6 км. от Приморско

Защо достъпът до Бегликташ e бил забранен | StandartNews.com

Тракийското светилище Беглик таш представлява ансамбъл от огромни камъни с различни размери и форма, използвани в древни обреди при посрещането на изгрева.

В центъра на светилището е оформена скална площадка, която е заобиколена от други скали, изпълнявали различна функция при ритуалите. Счита се, че в комплекса древните хора са отдавали своята почит към Богинята Майка и нейния син и съпруг Бога Слънце.

Големите заоблени каменни блокове на Бегликташ са се образували от скално изветряване и впоследствие са били частично обработени от човешка ръка. Светилището се намира в най-високата част на нос Бегликташ и в близост до древния град Ранули, чиито останки са открити на възвишението Лъвската глава на десния бряг на река Ропотамо. Входът му е от югозапад.

Светилището Бегликташ се намира на около 6 км североизточно от Приморско. За да стигнете до него от Приморско, поемате към Северния плаж и продължавате по шосето още около 3 км след плажа. Има добри указателни табели.

Край шосето в района на светилището има обособен паркинг. От него продължавате около километър пеша до мегалитния комплекс по широк и твърд черен път, запречен в началото с бариера. Пеша отнема около 20 минути. Маршрутът е маркиран със синя маркировка. На няколко места по него са поставени пейки за отдих.

Територията, на която е разположено светилището, е влизала в границите на ловната резиденция на Тодор Живков и затова няколко десетилетия достъпът до мястото е бил силно ограничен.

Съвременното име на светилището е образувано от турските думи „беглик“ (данък в натура за овце и кози) и „таш“ (камък). Втората част от наименованието е ясна, предвид многото скали в района. Първата част се свързва с данъка във вид на добитък, който са предавали на поляната до скалния комплекс пастирите от околностите.

Мястото е споменато за първи път в края на XIX век от Карел Шкорпил. Археологически разкопки на обекта започват през 2001 г. и са ръководени от археолозите Цоня Дражева и Димитър Недев. При проучванията са открити глинени съдове, каменни сечива, кремък, монети, животински кости и др., въз основа на които е установено, че то е създадено около XV в. пр. Хр. и е функционирало до ІV в.

Обектът е открит за туристи през 2003 г.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай