Връх пази постройки на бивша военна база

Намира се в Стара планина

Връх пази постройки на бивша военна база | StandartNews.com

В централната част на Стара планина, на територията на Национален парк Централен Балкан, на изток от връх Ботев, се намира и Триглавият масив, на който се намират 3 високи и полегати върха – връх Голям Кадемлия, връх Малък Кадемлия и връх Пиргос – едни от най-високите върхове на планианта.

Върх Кадемлия  е най-високия връх на масива, с неговите 2275 метра, също така е сред най-високите върхове на цяла Стара планина. Съседните върхове, които също са част от масива за Малък Кадемлия и Пиргос са също сред едни от най-красивите и високи на планината.

На върха има останали постройки на бивша военна база и туристически заслон. От връх Голям Кадемлия се виждат живописни гледки над голяма част от околията и планината. Маршрута до него също е много красив, като можете да видите различни иглолистни дървета, храсти, птици и други животни.

За да стигнете до връх Голям Кадемлия, най-удобният стартов маршрут е от хижа Партизанска Песен. Тя се намира югозападно от Габрово. До нея има асфалтов път, който става и за по-ниски коли. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Застаряващата
преди 4 месеца

Статиите стават, все по плоски и не пълни, и недовършени, и пълни с грешки... Не се хваля с правопис и идеи в главата, не ми е и работа (аз съм прост готвач), но на вас ви Е и напълнете ги тез глави с някакви идеи и познания , просто за да могат статиите ви да не са абсурдно изгубено време

Откажи