Ученици станаха археолози. Нови открития в Ряховец

Започнаха разкопките на „Ряховец“ със съдействието на ученици

Ученици станаха археолози. Нови открития в Ряховец | StandartNews.com

Тази седмица официалнo бяха подновени разкопките на Ряховец“. Тази година двайсетина възпитаници на горнооряховските СУ „Георги Измирлиев” и СУ „Вичо Грънчаров” и на Езиковата гимназия във Велико Търново ще участват в единствената и уникална за страната Археологическа школа за ученици, която ще отбележи своя осми сезон.

Разкопките са под ръководството на археолозите Илиян Петракиев от РИМ – Велико Търново, и Мая Иванова от Историческия музей в Горна Оряховица – зам.-ръководител. Този екип работи в средновековната крепост от 2015 г., но разкопки е имало там и преди 35 години – от 1985 г. до 1992 г.

Всяка група от съответното училище ще усвоява археологически знания и умения за по една седмица и ще бъде придружена от учител.

Всяка година те стават археолози, като проучват почти самостоятелно част от обекта, разбира се, под наблюдението на колегите.

По този начин се запознават с целия процес на археологическата работа – от правенето на квадрат, работата с инструменти, описването и документирането на находките. Всичко, което ние, големите, правим на терен. Не на последно място и копаенето. Трябва да свикват на труд от млада възраст, защото само ходенето по молове и барове не е много здравословно”, коментира за „Борба” Илиян Петракиев.

През тази година археологическите разкопки на „Ряховец“ са финансирани от Министерството на културата с близо 47 000 лв., а амбициите са големи. „Искаме да разкрием една ранна сграда. Стена от нея забелязахме миналата година под главната порта на крепостта.

Все още е неизвестно и затова е интересно какво представлява тя. Може да е кула или част от по-ранна крепостна стена, ще знаем в края на сезона. Сградата е доста масивна, градена с големи каменни блокове, споени здраво с хоросан.

Другото, по което ще работим, е Южното подградие, където проучихме няколко жилищни сгради и боклучни ями, които са много приятни за работа на децата. И от тези ями обикновено излиза най-много материал, а учениците се радват всеки път, като открият керамика, предмети”, допълва археологът.

Ряховец“ е изцяло средновековна крепост, убедени са археолозите. Единственото, което е по-ранно, са фортификационни съоръжения, за които хипотезата е, че са от тракийския период.

Това са вторите разкопки на „Ряховец“ през 2023 г. През юли екипът проучва източния некропол, като Община Горна Оряховица осигури 20 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай