Топ 3 върха и значение на имената им

Какво означават

Топ 3 върха и значение на имената им | StandartNews.com

За никого не е тайна, че географските обекти често имат най-цветущите и забавни имена, които нерядко крият не една легенда зад себе си. Понякога планини или върхове, крият по няколко имена в историята си или просто любопитна случка, откъдето идва и името на мястото.  

Всички са чували за Седемте рилски езера, но малко по източно се крие Връх Харамията (2465 м). Той е изключително красив и подходящ за алпийско катерене. Неслучайно носи това име. До него няма маркирана пътека, но пирамидната му форма трудно може да се обърка. "Харамия" е остарялата дума за разбойник, бунтовник, хайдутин, или с други думи, връх за смелчаци.

Ако искате да покорите първенец, ви препоръчваме да се отправите към Осоговската планина, където ви очаква връх Руен (2251 м). Красивото си име Руен носи от старобългарски и означава септември, или времето, по което всичко е червено и узряло. Това отива на върха, чийто зелен цвят есенно време се сменя с руйно червено от почервенелите листа на боровинките.

Когато никой не знае как се нарича или сме се изчерпали от имена на върхове, ще го кръстим Безименен. Вероятно такава е историята на Безименния връх (2792 м) в Мусаленския дял на Източна Рила.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай