Смолянските езера, които от 20 станаха 8

До град Смолян

Смолянските езера, които от 20 станаха 8 | StandartNews.com

Смолянските езера са пръснати между връх Снежанка и град Смолян, по долината на Черна река. От комплекс Замъка до Снежанка, а след това и от върха до езерата може да се стигне с лифт.

Преди години техният брой е бил над двадесет, а сега са останали само седем, другите са се превърнали в блата. Пролетно и есенно време на мястото на някои от блатата отново се появяват малки езера. Някои от тях са превърнати в рибарници.

Мястото гледа към високите скали на Родопите, като е уникална идея за почивка през уикенда.Езерата са 8 на брой, като 7 от тях са естественообразувани. Те се намират на над 1400 метра надморска височина в Родопите.

Най-голямото от езерата е Тревистото езеро, което се вижда и първо, когато пристигнете с автомобила ви, то е с площ от 6-8 хектара. Най-дълбокото е Мътното езеро, което е дълбоко 4,5 метра, също така то е и най-високо разположеното – на 1500 метра надморска височина.

Следва езерото Лагера което е малко по-малко от Мътното. Другите са по-малки: Платеното езеро, Бистрото езеро, Османовия гьол, Силажа, Милушевското езеро, Лиляковото езеро. Също така има и езеро Източно, което не е постоянно пълноводно. Тревистото езеро се нарича така, тъй като по част от него има торфен, където растат големи треви през топлите сезони.

 Пътя до езерата е добър и поддържан, като те се намират само на 20-30 минути от град Смолян.

До езерата се стига лесно с автомобил, като обстановката там е много спокойна и приятна. На едно от езерата – най-голямото – Тревистото езеро, има и места за посядане и широка полянка за игра на децата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай