Смайващи открития разпалиха любопитството на археолози

Ето какво откриха

Смайващи открития разпалиха любопитството на археолози | StandartNews.com

 Археологическите проучвания текат с пълна силна, но едни разкопки разпалиха любопитството на учените. Още първите находки от есенната археологическа експедиция на крепостта край крумовградското село Храстово поставят обекта сред първите три в страната по брой намерени елементи и части от тежка броня и воински доспехи.

В същото време това е единственият обект, който разкрива повече за живота в периферията на Византийската империя през 13-14 век, тъй като, тъй като другите находки са от Царевец в Търново и Никопол край Дунав. Това разказа ръководителят на разкопките в Храстово доц. Деян Рабовянов. Той уточни, че проучванията в момента се правят със средства на Министерството на културата, предаде БНР.

Повече от 20 са находките в първите два дни на разкопките. Има две сребърни монети, върхове на стрели, разчупени кръстове, керамика. По-важни са откритите вече седем нови пластини от брони от два различни доспеха на тежко въоръжение на кавалерист от епохата.

"По-интересно може да се окаже, че откритите тук пластини от брони, поне аз като човек, който се занимава с този период и проблематика - това е третият обект в България, където се намират в такова голямо количество. Другите два са Търново - Царевец, като столица, и Никополската крепост край Дунав, която е много голяма и важна за периода на Второто царство. В нашия случай са даже по-важни тези находки. Защото това е една византийска провинциална крепост, а за тях знаем много малко", коментира доц. Рабовянов.

Освен в горната, източна част на крепостта край Храстово, където са двете жилищни кули, разкопките продължават и в района на некропола, където археологът Милен Камарев от Регионалния исторически музей в Кърджали търси крепостната църква.

"Очакванията ни са свързани основно с храмовата постройка на крепостта. Имаме останки от зидове, доста разрушени. Сега правим проучване в източна посока с надежда да попаднем наистина на доказателство за съществуването на тази църква. Доказателство за нас ще се явява да открием нейната абсидна част - най-източната част, в която се разполага олтара", каза археологът Милен Камарев. 

Какви хора са живели в крепостта край Храстово, как са живели и как са изградили тези здрави крепостни стени и кули, които и до днес са запазени, се чудят и трима от трима от работниците на обекта – Киро, Юсеин и Рушен. Тримата мъже се удивляват и на майсторлъка на строителите, които са изградили толкова красиви и здрави стени, оцелели през вековете до днес и  изпитват вълнение при всяка находка, на която инструментите им попаднат - стрели, кръстове, керамика.

Археологическите проучвания крепостта край крумовградското село Храстово ще продължат до началото на месец ноември.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Митко Павлов
преди 6 месеца

Браво на археолозите, но нека да спрем с тази измислена Византия. Такова нещо е нямало , имало е ИРИ . Спрете да лъжете хората . Истината ще ви освободи.

Откажи
Мари
преди 5 месеца

Как пък в цяла България откривате само Византия . Хайде поправете се най после.

Откажи