Подводен водопад обединява Триградското ждрело и Дяволското гърло

Намира се в южните части на Родопите

Подводен водопад обединява Триградското ждрело и Дяволското гърло | StandartNews.com

Триградското ждрело е едно от най-големите в България. То се намира в южните части на Родопите, като там тече и Триградска река. Ждрелото е с дължина около 7 километра, има много отвесни склонове, стените се издигат с височини над 180 метра.

 Същинската част на ждрелото се разпростира на 2-3 км по протежение на реката, като от двете страни се издигат мраморни скали, образуващи тесния пролом, наричан още Тунела. 

 Неповторимата красота на Триградското ждрело се допълва и от тайнствената пещера "Дяволското гърло", която е част от него. По интересен начин водите на река Триградска се вливат в дяволската пещера и образуват най-високия подводен водопад на Балканите (42м). Половин километър след това реката отново се показва на повърхността под формата на голям карстов извор. Във вековните скали живеят и над 10 вида редки птици.

 Природната забележителност Триградското ждрело е обявена за защитена територия през 1963 г. На източната страна на скалния венец на ждрелото се намират пещерите Харамийска, Проходна и др. В района на Триградско ждрело има още над 150 пещери, някои от които са послужили и като праисторически жилища на хората. 

От друга страна водите на Триградска река образуват в нея 18 водопада, най-високият от които се спуска в бучащата зала на пещерата от 42 м височина. Той е най-висок на Балканския полуостров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Алексей жалов
преди 4 месеца

Прощавайте, но няма такова нещо като " подводен водопад"! Вероятно, авторът е искал да каже подземен водопад!

Откажи