Нова мода в туризма. Голяма изненада

Ново предпочитание за туристите

Нова мода в туризма. Голяма изненада | StandartNews.com

Противно на очакванията селския туризъм бележи висок интерес. Стабилен ръст и устойчивост в броя на нощувките се забелязва при почивките в селските региони, каза за БНР Борислав Борисов - председател на Асоциацията на българските села. Той посочи, че въпреки очаквания спад през това лято към селския туризъм интересът отново беше висок и само през юли в селските региони са реализирани малко над 1 милион нощувки.

Интересът през това лято е към обекти, които позволяват настаняване на повече от едно семейство, като подобни обекти са отчели най-голям брой нощувки, каза Борислав Борисов.

Той посочи, че след завишаването на цените от някои обекти през миналата година, през това лято те са се нормализирали: "В момента цените са се стабилизирали и мога да кажа, че в нормалните обекти, тези, които се управляват от семейства, от малки предприемачи, средната цена се движеше между 40 и 60 лева на легло и на практика не отчетохме спад в заетостта, даже може би ще има около 5% ръст".

Най-голям е бил интересът към наемане на къщи за почивка в Югоизточния район или селата около Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол, на второ място е Югозападния район - селата около Благоевград и Кюстендил, на следващо Южен и Централен район - около Пловдив, Велинград и в Родопите. Най-предпочитаните досега райони на Велико Търново, Елена и Габрово са останали на четвърто място.

През тази година за първи път има ръст на нощувките в Северозападния регион - или селата около Враца, Монтана, също и в Ловешкия район, каза още Борислав Борисов. Местата за настаняване, които активно се използват в селския туризъм са малко над 2 хиляди и 500 със 120 хиляди легла. Развитието на селския туризъм е стабилно. Той има и социален ефект, защото осигурява пряко доходност в селските райони, каза още Борислав Борисов. Тенденцията на интерес се очаква да се запази и в бъдеще към обектите за селски туризъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай