Музей събра погледите на туристи. Пресъздава нещо древно

Той е единственият в Източна Европа специализиран музей за производството на сол

Музей събра погледите на туристи. Пресъздава нещо древно | StandartNews.com

Музеят в Поморие е единственият в България и в Източна Европа специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода.

През 2012-2013г. е реализиран проект „Поморие – туристическа атракция – град на солта, древна история и традиции“ с безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие“ (2007-2013г.). Благодарение на този проект, Поморийските солници и Музея на солта се превръщат в целогодишна туристическа атракция. 


Целите на проекта са да се популяризира и съхрани нематериалното културно наследство на древно Анхиало, да се съхранят солниците като недвижим паметник на културата. Предвидени са средства за цялостно благоустрояване на Музея и района около него, както и различни иновативни способи за привличане на туристи.

Музеят представя древната анхиалска технология за производство на морска сол. Той се състои от експозиционна зала и 20 дка действащи солници. Разполага с уникална колекция от снимки от началото на миналия век, проследяваща развитието на солодобива в района, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти. Интересни видеофилми могат да се видят с помощта на съвременни аудио-визуални средства. 

Музеят на солта е включен в 1ОО - те национални туристически обекта, предлагат се брошури сувенири и др.

Солниците към музея произвеждат сол по същия начин, както това е ставало в древността. Посетителите могат да видят "на живо" всички технологични операции, да разговарят със соларите за тънкостите на занаята, да усетят автентичната атмосфера на миналото.

В Поморие, древният Анхиало,морска сол се добива от незапомнени времена. 
Според българските историци, солниците са съществували още преди основаването на града (около V век пр. R Хр.). Многовековният опит се е предавал от бащи на синове.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Евгения Иванова
преди 3 месеца

Този музей почти никога не е отворен. Трябва предварително да се обадиш по телефона, за да заявиш дата и час.

Откажи