Крепостта, която е пазила виното на древните траки

Намира се на нос Свети Атанас

Крепостта, която е пазила виното на древните траки | StandartNews.com

Античната крепост на нос Свети Атанас, край град Бяла, е най-големият античен винопроизводствен център, открит в България.

Крепостта е открита през 2009 г. и е с датировка от Класическата епоха до Късната античност (VI в. пр. Хр. – VII в. сл. Хр.).

Построяването й съвпада с това на Одесос във Варна. На почит навсякъде е Дарзалас е тракийски бог на подземния свят и плодородието,

Крепостта е имала основно култово и сакрално значение до II-III век от новата ера, а до VII век постепенно се разраства и превръща в късноантичен крепостен град и раннохристиянска епископия.

От 2014 г. Античната крепост на нос Свети Атанас е отворена за посетители.

Местоположението й е такова, че пред очите ви се ширва красива панорама към морето и брега отляво и отдясно.

Била е повече от крепост – тук се е разполагал цял пристанищен град, чийто живот посетителите могат да си представят благодарение на огромните цветни пана със сцени от миналото. Картината допълват няколко много добре запазени части от града.

При разкопките на крепостта са открити много от важните за един град сгради – централна улица с магазини, ателиета и питейни заведения, три древни винарни, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, църковен комплекс, жилищни сгради.

Фактът, че в града са открити три винарни, означава, че местните хора са се занимавали основно с отглеждане на лозя и производство на вино (освен с корабоплаване и търговия с пристигащите тук кораби).

Най-добре е запазена една от винарните, в която можете да видите макет на античен дървен уред за мачкане на грозде. 

Добре запазена е и градската баня, която в античността освен за къпане е служила и за лечение, размяна на клюки, решаване на спорове, сключване на сделки и дребна амбулантна търговия. Една от най-впечатляващите части на крепостта в Бяла безспорно е базиликата.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай