Какво намериха до нос Шабла

Какво откриха археолози при тазгодишните разкопки

Какво намериха до нос Шабла | StandartNews.com

Смайващи находки откриха археолозите при тазгодишните разкопки в крепостта Кария, до нос Шабла. Това съобщи д-р Боян Тотев, археолог от Регионален исторически музей - Добрич (РИМ). Намерени са елинистически монети и медни гвоздеи от древни плавателни съдове.

При изкопаването на дълбоките над 2 метра основи за югозападната кула на късноримското укрепление (квадрибургиум) е проучено ниво с материали от древни културни пластове и са открити елинистически монети и медни гвоздеи от древни плавателни съдове.

Най-неочаквани и впечатляващи резултати е дала обработката на керамичния материал. Между фрагментирани амфори, чернолакова и рисувана старогръцка керамика от древното пристанище Карон Лимен, археолозите са намерили и останки от изработени на ръка съдове.

Те са идентифицирани като праисторически, принадлежаща към фаза Шабла, на културата Хаманджия. Това е древна епоха от времената преди митичния Черноморски потоп, когато на територията на днешна Североизточна България процъфтява едно от най-ранните и високо-развити европейски общества, каза археологът Тотев.

През този период археолозите откриват по нашите земи украшения, изработени от черупки на средиземноморските миди денталиум и спондилус. В тези времена европейските жители не познават коня, нито колелото. Затова се смята, че крайбрежното корабоплаване е естествения търговски път, по който са транспортирани раковините, разказва още д-р Боян Тотев. 

Археологът допълва, че пристанища от онова време обаче, все още не са открити. Смята се, че повечето от тях се намират под водата, поради покачването на нивото на Черно море в праисторическата епоха. Откриването на енеолитна керамика в района на потъналото пристанище на Кария може да изтегли с хилядолетия назад времето на неговото съществуване.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай