Как легенда помогна за разкриването на "Малкия Цариград"

В близост до София

Как легенда помогна за разкриването на "Малкия Цариград" | StandartNews.com

Крепостта „Цари Мали град” край с. Белчин е чудесна дестинация за еднодневна разходка, посветена на културно-историческия туризъм. Намира се на 50 км от София и на 15 км от Самоков. Цари Мали се предполага, че означава Малкия Цариград. На един от хълмовете се издигат бели стени и кули на крепост, които наподобявали на местните хора на величието на Цариград.

Именно легенда спомога за преоткриването на Цари Мали град. Местното население открай време предава легенеди за хълм, на който се издига величествена крепост и се доближава до величието на Цариград. През 2007г. започват разкопки на хълма Свети Спас, които веднага дават резултат. Осигурено е и европейско финансиране и през 2013г. България прибавя още едно културно-историческо наследство.

Разположена на стратегическо място на хълма Св. Спас над село Белчин, крепостта преминава през няколко исторически периода. Откритите ями и намерените в тях фрагменти керамика, доказват съществуването на тракийско ямно светилище на това място още през ранно желязната епоха.

Началото на строежа на крепостта се отнася към III век, или по време на управлението на император Валент – 364-378 г.  Мястото е избрано стратегически в близост до важен търговски кръстопът, свързващ Рим и Константинопол, и с цел да отбранява котловината и местното население.

През вековете крепостта бива нападана и разрушавана неколкократно от вестготи, хуни и авари до VI в., когато е срината от силно земетресение, след което не е възстановена. Но животът около минералните извори, в подножието на хълма, продължава.

Значимостта на мястото като раннохристиянски център се потвърждава от открития християнски култов комплекс, разположен на там, където и до сега белчинци празнуват празника „Възнесение господне - Спасовден”.  При археологическите разкопки са открити части от основите на три храма, изградени почти един върху друг, което свидетелства за традициите и приемствеността през вековете.

Днес средновековната църква е изцяло възстановена, без да е действаща, като на стените й са поставени информационни табла, които разказват за християнството в района.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Александър Тацов
преди 6 месеца

АБСОЛЮТЕН ФАЛШИФИКАТ, изграден с комерсиална цел. Няма никакви доказателства, че НАНОВО ИЗГРАДЕНИЯ комплекс има нещо общо с историческата действителност. Пълна заблуда!

Откажи
Дако
преди 5 месеца

А ти откъде си си горен.че е пълен фалшификат.Псевдоисторик-помяр.

Откажи