Чудото на минерален извор „Костенец”

Разположено в подножието на Костенския водопад

Чудото на минерален извор „Костенец” | StandartNews.com

България е сред страните богати на минерални извори. Находище „Костенец” е разположено в подножието на Костенския водопад на р.Чавча. Районът на находището принадлежи към североизточните склонове на Рила планина. До находището има пътна мрежа.

Естественото проявление на находище на минерална вода „Костенец” е било чрез минерални извори. Известност придобиват, за разлика от повечето естествени находища на минерални води, сравнително скоро – в края на ХІХ век. Сред местното население са били известни под името „Жежката вода”.

Според съществуващите предания е имало „седем гьола” от топли извори, които при голямо наводнение са се изгубили. След това минералната вода е започнала да извира от две близки една до друга пукнатини в гранита, непосредствено до водопада.

В края на 1938г. и началото на 1939г. под ръководството на инж. Б. Радославов са започнали проучвателни и каптажни работи на минералните извори.

 За увеличаване на дебита на минералната вода, поради „недостатъчния и непостоянен дебит”, както и за изясняване на геоложките, хидрогеоложките и геотермичните условия през 1961-1976г. се провеждат специализирани хидрогеоложки проучвания. 

Температурата на водата е 46°С. Минералната вода от находище „Костенец” се характеризира като хипертермална, слабоминерализирана, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, флуорна, слаборадиоактивна.

Водата може да помогне при следните заболявания в ремисия:

- Бъбречно-урологични заболявания: бъбречнокаменна болест, хроничен пиелонефрит, състояния след литотрипсия, следоперативни състояния и др.

- Жлъчно-чернодробни заболявания: жлъчнокаменна болест, хроничен холецистит, холангит, холангиохепатит, хроничен хепатит, дискинезия на жлъчните пътища, следоперативни състояния и др.

- Стомашно-чревни заболявания: хроничен гастрит, гастродуоденит, язвена болест, ентероколит, следоперативни състояния и др.

- Обменно-ендокринни заболявания: подагра, диабет.

-  Хронични професионални интоксикации и при лица, експонирани на вредни вещества: олово, радионуклиди, токсични вещества от фармацевтичната промишленост и др.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
ОцелялОтСДС-Чумата
преди 4 месеца

Питам се как преди четвърт век СДС-Шайката не се беше сетила и там да изпонасере?

Откажи
Местен
преди 4 месеца

В грешка си - свършена е перфектно тази работа.

Откажи