Археолози показаха смайващо откритие

От най-различни периоди

Археолози показаха смайващо откритие | StandartNews.com

Източник: РИМ-Варна

Две улици с каменна настилка и украса от сребърни апликации с позлата са открили миналата година варненските археолози при спасително проучване на обект на ул. „Сан Стефано“ №27 в Археологическия и архитектурен резерват „Одесос - Варна“. Това съобщи ръководителят на разкопките гл. ас. д-р Васил Тенекеджиев на пресконференция на Регионалния исторически музей във Варна в Деня на археологията, предават БТА.

Той припомни, че преди няколко години е изследван съседният парцел и сега учените допълват „мозайката“ от района. 

При разкопките м.г. са открити останки от най-различни периоди, като най-ранните материали са от елинистическата епоха. Най-интересното са следите от две антични улици с каменна настилка, които се пресичат под прав ъгъл. Едната върви с посока север-юг и е т.нар. „кардо“ в римската градска система, а другата е „декуманус“ с посока изток-запад. 

Имахме възможност да проучим кръстовището между двете, както и останки от зидовете на сгради в близост, каза ръководителят и допълни, че улиците са с настилка от големи каменни плочи с дебелина 25 сантиметра, канали под тях за отпадни води и водопроводи край платното.

„Това е поредното доказателство, че Одесос през античната и късноантичната епоха е бил един добре цивилизован град с хубава модерна за времето си улична мрежа. Материалите, намерени по пластовете допълват и подкрепят различни хипотези за историята на града, по които работят историците“, каза Тенекеджиев. 

По думите му абсолютно точно е датирано, че последните ремонти на улиците са били в началото на VI век, но много скоро след това е имало катаклизъм, който е довел до големи разрушения и пожар. Това личи от счупените в една линия плочи в центъра на улицата, където е каналът, което говори за падането на тежки неща, най-вероятно фрагменти от рушащи се сгради.

Причината може да е земетресението, датирано в средата на VI век, за което има свидетелства в исторически извори, допълни той. Трусът е бил близо до нос Калиакра и е предизвикал голяма вълна, която е ударила морския бряг, включително в Одесос. „Въпреки, че има следи от големи разрушения, след това градът продължава да съществува, жителите изравняват терена и го обитават до края на историческия път на Античния Одесос в края на VII век“, съобщи ученият и добави, че това показва един малък епизод от историята на Варна, чрез който продължават да се трупат археологически доказателства за картината, която те изучават. 

Открита е много интересна колективна находка на обекта, каза още Тенекеджиев. Тя е намерена в пласт на границата между класическата римска и късната антична епоха. Това са смачкани метални парчета, които навярно са били подготвени за преизползване като материал, но са били изгубени, допълни той. Реставраторите са разкрили, че става въпрос за няколко метални апликации с човешки изображения, изработени от тънък лист сребро с позлата.

Предполага се, че са били прикрепени към някакъв предмет. Две от тях са с лице на жена или богиня. В момента са в процес на реставрация, след което от музея ще се консултират със специалист по римско изкуство, за да разберат какви точно са изображенията. Намерена е и фибула (закопчалка за дреха), която ще помогне да се датира точно находката, съобщи ръководителят на разкопките. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
BoBo
преди 2 месеца

За разлика от сега, "Одесос през античната и късноантичната епоха е бил един добре цивилизован град с хубава модерна за времето си улична мрежа."

Откажи