Археолози онемяха. Какво откриха в последните дни на разкопките

Какво откриха

Археолози онемяха. Какво откриха в последните дни на разкопките | StandartNews.com

В последните дни на разкопки отркиха нещо смайващо. Археологическият сезон на средновековния град Русокастро приключи с голям успех за научния екип. На разкопките те откриха стена от неизвестна до този момент бойна кула. Тя е дълга 6 м., и вероятно е била правоъгълна по план.

Кулата остава недопроучена, понеже е открита буквално в края на разкопките. Това съобщиха от пресцентъра на Регионалния исторически музей в Бургас.

През тази година откъм вътрешното лице е разкрита монументална крепостна стена с дебелина от 1 до 3 м., и линейна дължина 52 м. Откъм външното лице са разкрити 20 м. Установени са два строителни периода – ранновизантийски и средновековен, като през средните векове е имало поне три строителни етапа – в средата на 13 в., края на 13 в. и средата на 14 в.

Открити са многобройно количество движими находки, сред които близо 40 монети и един оловен печат с изображение на Свети Димитър Солунски. Сред монетите преобладават български на цар Иван Александър, но има и сребърни екземпляри на Ахейското деспотство, сръбски грош, и дори едно торнезе на френски крал, отсечено във френския град Тур.

Става въпрос или за крал Луи IX Свети, или за крал Луи Х Вироглавия. Тази монета е изключително рядкост за Балканския полуостров.

Открити са и много железни предмети, сред които особен интерес представляват накрайниците на стрели.

БТА припомня, че разкопките на средновековния град Русокастро се изпълняват от Регионалния исторически музей в Бургас, и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
БЛАГОИЗТЕЗАР
преди 6 месеца

Какво,има,за,чудесен,та ние,сме,най-старата,нация,в,света

Откажи
БЛАГОИЗТЕЗАР
преди 6 месеца

Какво,има,за,чудесен,та ние,сме,най-старата,нация,в,света

Откажи
БЛАГОИЗТЕЗАР
преди 3 месеца

И. ПРАВИЛНО

Откажи