Животновъдите ще получат 70% от субсидиите до края на 2013

Животновъдите ще получат 70% от субсидиите до края на 2013 | StandartNews.com

София. Държавата обеща на животновъдите да им изплати 70% от националните доплащания за глава добитък до края на годината, предаде БНР. Споразумението е подписано с финансовия министър Петър Чобанов и с министъра на земеделието Димитър Греков, съобщи в парламента Димитър Зоров от Асоциацията на говедовъдите.

Консултативният съвет по животновъдство, свикан да реши тежките проблеми в сектора, започна със скандал по-рано днес. Част от поканените представители на бранша напуснаха заседанието. Недоволството им изрази председателят на Асоциацията на животновъдите Бойко Синапов. По думите му едва четирима от 45-членния състав на Консултативния съвет по животновъдство са действащи животновъди, а останалите са представители на агенции, на научната общност, на преработвателни и развъдни асоциации, служители на Министерството на земеделието. Според него това е подигравка с целия сектор.

В началото на заседанието Бойко Синапов постави ултиматум, искайки като първа точка да бъде разгледана внесената декларация за изплащане на 70 на сто от субсидиите. След като ултиматумът срещна отказ, представители на протестиращите животновъди напуснаха Консултативния съвет. "Всичко друго е без значение, ако сега не ни дадат пари, трябва да изколим животните", категорични бяха те.

Очаква се министърът на земеделието да пристигне от заседание в МС, за да може да реагира на исканията на животновъдите. В противен случай протестите продължават.

За трети пореден път през последните две седмици Асоциацията на животновъдите организира протест с настояване до края на годината да бъдат изплатени 70% от националните доплащания за глава добитък, като се изясни финансовата рамка за 2014 г., и да се свика Кризисен щаб по проблемите на животновъдството в България. В сряда фермерите блокираха с жива верига пътя Пловдив-Карлово, а в петък протестът им спря движението на магистрала "Тракия", където бяха предизвикани сблъсъци с жандармерията точно на професионалния празник на полицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай