Стана ясно кога ще се строи Терминал 3 на летище София

До края на годината фирмата концесионер ще инвестира с натрупване 100 милиона лева

Стана ясно кога ще се строи Терминал 3 на летище София | StandartNews.com

Планирано е изграждането на Терминал 3 на летище София да започне през първото тримесечие на 2026 г., а строителството да продължи 3 години, обяви пред БНР директорът на концесионера СОФ Кънект Хесус Кабайеро.

Летище София очаква да обслужи 7,4 милиона пътници през настоящата година, каза още Кабайеро. Той припомни, че 7,2 милиона пътници е обслужила аерогарата през 2023 г., а тази година се очаква 1,4% увеличение на пътниците спрямо 2019 година.

На въпрос дали летището се е възстановило напълно след пандемията той отговори: "По отношение на броя пътници летището се е възстановило, но по отношение на полетите все още сме под нивото на 2019 година. Това означава, че полетите са запълнени, но все още страдаме от липсата на самолети на пазара, от което авиокомпаниите изпитват затруднение. Но можем да кажем, че трендът е добър за това да преодолеем кризата след пандемията."

През миналата година 31 авиокомпании са изпълнявали полети от и до летище "София", като през тази година те ще се увеличат с още две. През това лято ще има редовни полети от и до 78 дестинации, а чартърни - от и до 28 дестинации. За това лято ще има четири или пет нови дестинации като Хелзинки, Рига, о-в Скиатос, Баку и Бристол, каза Кабайеро.

Той посочи още, че до края на годината фирмата концесионер ще инвестира с натрупване 100 милиона лева. До момента са инвестирани 60 милиона, а до края на годината още 40.

Започна изграждането на нов открит паркинг, следва реконструкцията на закрития паркинг и на гишетата за чекиране, смяната на багажната система, както и зоната за хранене, през следващата година ще има ново оборудване, с което да се увеличи капацитетът при проверките за сигурност.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай