По-строги правила удрят този сектор

Новите правила имат за цел да намалят броя на опасните играчки

По-строги правила удрят този сектор | StandartNews.com

Относно безопасност на играчките Парламентът подкрепя по-строги правила на ЕС. Сред тях са:

- Забрана на най-вредните химикали, като например ендокринните разрушители

- Интелигентните играчки трябва да отговарят на стандартите за безопасност, сигурност и неприкосновеност на личния живот още при проектирането им

През 2022 г. играчките са били начело на списъка със сигнали за опасни продукти в ЕС

Според EU Safety Gate (системата на ЕС за бързо предупреждение за опасни потребителски продукти), играчките са най-често нотифицираната продуктова категория, като съставляват 23% от всички нотификации през 2022 г. и 20% през 2021 г.

Новите правила имат за цел да намалят броя на опасните играчки, продавани на единния пазар на ЕС, и да защити по-добре децата от рисковете, свързани с предметите за игра.

Поставяйки акцент върху здравето и развитието на децата, предложението засилва изискванията и забраните за някои химически вещества в играчките.

Съществуващата забрана за канцерогенни и мутагенни вещества или токсични за репродукцията вещества (CRM) се разширява, за да обхване и химикали, които са особено вредни за децата, като например вещества, нарушаващи функциите на ендокринната система, или химикали, влияещи на дихателната система. Правилата са насочени и към химикали, които са токсични за определени органи или са устойчиви, биоакумулиращи и токсични.

Играчките не трябва да съдържат и никакви пер- и полифлуорирани алкални вещества (PFAS).

Всички играчки, продавани в ЕС, ще трябва да имат цифров продуктов паспорт (който ще замени декларацията за съответствие на ЕС), в който подробно се описва съответствието със съответните правила за безопасност. Това ще подобри проследимостта на играчките и ще направи надзора на пазара и митническите проверки по-лесни и по-ефективни.

Потребителите също така ще имат лесен достъп до информация за безопасността и предупреждения, например чрез QR код. В своята позиция членовете на ЕП призовават Комисията да подкрепи и предостави насоки за МСП производители на играчки при извършването на оценки на безопасността и изпълнението на изискванията за продуктовия паспорт.

Играчките с цифрови елементи трябва да отговарят на стандартите за безопасност, сигурност и неприкосновеност на личния живот при проектирането им.

Според евродепутатите играчките, използващи изкуствен интелект, които попадат в обхвата на новия Закон за изкуствения интелект, ще трябва да отговарят на изискванията за киберсигурност, защита на личните данни и неприкосновеност на личния живот.

Производителите на цифрово свързаните играчки трябва да спазват правилата на ЕС за киберсигурност и да отчитат, когато е уместно, рисковете за психичното здраве и когнитивното развитие на децата, които използват такива играчки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай