Обявиха новите златни професии

В някои сектори се задава глад

Обявиха новите златни професии | StandartNews.com

Изследване за следващите 3-5 години разкри, кои ще са златните професии. Проучване на Агенцията по заетостта може да помогне на хората, които обмислят да сменят професията си и на тези, на които им предстои избор на първа професия. Хората, завършили средно образование, ще са малко по-търсени, отколкото висшистите. 

А кои са най-търсените професии. Първо, за тези с диплома за висше образование. Най-търсени ще се архитектите и строителните инженери. Глад за кадри ще има и в здравеопазването, но за медицински сестри и лаборанти. Ще се търсят учители, икономисти и ИТ специалисти.

За хората със специално образование. Най-търсени ще бъдат специалистите в търговията и в хотелиерството. Ще се търсят също строители и шофьори. 
Експерти прогнозират още, че в секторите, в които има недостиг на работна ръка, има и най-голям шанс за повишаване на заплатите.

Любомир Христов очаква да започне първата си работа в адвокатска кантора, но казва, че близо два месеца е търсил своето работно място:

„Има пренасищане в  сектора, аз съм завършил право. Има много юристи и затова“, казва той.

Резките темпове на увеличаване на доходите обаче карат все по-често бизнеса да търси възможности за използването на изкуствен интелект, който да замени липсващите служители.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай