БНБ алармира! Важна новина за кредитите

През следващите месеци се очаква затягането на монетарните условия

БНБ алармира! Важна новина за кредитите | StandartNews.com

Управителният съвет на БНБ отправи предупреждение за кредитите и реши нивото на антицикличния капиталов буфер да остане 2% поне до края на второто тримесечие на 2025 г. Целта е да бъде засилена устойчивостта на банковата система.

В мотивите за решението си от БНБ посочват, че „кредитната активност в сектора на домакинствата се запазва висока, особено в сегмента на жилищните кредити, като засиленото им предлагане от страна на кредитните институции допълнително стимулира кредитното търсене. Продължителните периоди на висока кредитна активност създават предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в баланса на банковата система, което може да доведе до нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки при неблагоприятни тенденции в икономическата среда.

През следващите месеци се очаква затягането на монетарните условия в еврозоната да се пренесе с лаг върху лихвените проценти в страната, макар и само частично предвид изгледите за предстоящо обръщане на глобалния лихвен цикъл. Влияние за повишение на лихвените нива се очаква да окаже и започнатият процес на увеличение на минималните задължителни резерви, който БНБ предприе от средата на 2023 г. Въпреки че това би смекчило ефектите, които високият кредитен растеж създава по отношение на задлъжнялостта и акумулирането на кредитен риск в баланса на банковата система, в краткосрочен план вероятността за материализация на кредитния риск остава значителна.

Предвид несигурността в икономическата среда, колебанията на цените на суровините и рисковете от забавяне в темповете на външното търсене, способността за обслужване на задълженията може да отслабне, което да доведе до нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки“.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай