Атидже Алиева-Вели: ДПС постави ново начало в земеделието

Във връзка с последните новости и промени около производителите

Атидже Алиева-Вели: ДПС постави ново начало в земеделието | StandartNews.com

"Българският производител трябва да знае, че трябва да се възползва от тези качествени схеми, или схеми за качеството - това са защитените географски наименования за произход, които важат за храни и вина, защитените географските указания, които важат за храни и вина и такива за спиртните напитки. Съвсем накратко ще отбележа каква е разликата между трите категории.

Първата категория за защитени наименования за произход, както суровината, така и продуктът, трябва да е произведен в дадена географска област, която се идентифицира с този традиционен, уникален продукт за качество. Във втория случай до 85 процента от суровината трябва да бъде произведена в този регион и самата преработка да бъде направена в региона.

Говорим за вината. В третия случай суровините не трябва да произхождат от географския регион, а самият процес, (например ирландското уиски) дестилацията се извършва в Ирландия, да бъде извършен в географския регион. Това са схеми, насочени изключително много към малките производители, каквито са нашите производители в България. Тук говорим за едно колективно право, което дава възможност да се притежава това географско указание или наименование за произход при спазване на спецификите на производството, което презентира по един по-добър начин на пазара производителите. В крайна сметка създава едни устойчиви доходи на самите производители".

Това заяви пред Novini.bg в Страсбург евродепутатът от ДПС Атидже Алиева - Вели във връзка с последните новости и промени около производителите, които бяха гласувани на последната пленарна сесия в Страсбург за защитени географски указания.

Какво се улеснява с тези промени, които бяха гласувани на последната пленарна сесия?

Атидже Алиева обясни: " Самият административен процес на регистрация на тези продукти тръгва с подаване на заявление от държавите членки, през валидиране от Европейската комисия и водене на единен регистър на европейско ниво от ЕК. Нещо много важно, което е принос на евродепутатите, е че всеки производител трябва да получи помощ, включително и съвети, консултантска помощ, за промените, които настъпват с това законодателство.

И поясни: "Изключително важно законодателство за нашите малки производители, които да могат да се възползват и презентират традиционните продукти, планинските продукти, които произвеждаме ние в България, които са отличителна емблема на България за качествена храна. Известни и в Европейския съюз и извън него".

На въпрос защо в България не стихват протестите и недоволството на производителите в последните месеци, евродепутатът отговори: " Не е само в България, виждаме, че в цяла Европа не стихват. Вчера видяхме отново големите протести в Брюксел, днес е кулминацията на земеделските протести в Полша. Очаква се тази вълна от протести за съжаление да продължи и през пролетта. Земеделците искат да бъдат сигурни, че Брюксел и държавите разбират техните проблеми и ще работят за решението им.

Вчера Европейската комисия представи един план за действия с конкретни мерки за намаляване на административната тежест. Видяхме и производителите в България, и производителите в Западна Европа, и в Белгия, Франция и Германия, протестираха срещу изключително сложните правила от новата обща селскостопанската политика.

Предложението от вчера на комисията, което се обсъди и в съвета, предстои да се обсъжда и в парламента. Комисията по земеделие предлага опростяване на изискванията за добри земеделски практики, за да може земеделците много по-лесно да кандидатстват и администрират документите, за да получат помощ по тези мерки".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Емил
преди 1 месец

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи