Важни промени с болничните! Засягат всички работещи

Важно е да се отбележи, че НОИ изплаща обезщетение само за работните дни от годината

Важни промени с болничните! Засягат всички работещи | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Вече работодателите плащат първите два, а не три дни от болничния. Промяната е в сила от 1 януари. Следващите дни се плащат от НОИ. Първите 2 дни от работодателя се плащат частично – получавате 70% от брутното си възнаграждение. Плащанията от НОИ също са изчислени като част от заплатата ви, посочва pariteni.bg.

Но за общо заболяване обезщетението е 80% от среднодневното брутно трудово възнаграждения или среднодневния осигурителен доход под 3750 лева, който таван е в сила от 1 януари тази година, а за трудова злополука и професионална болест – 90% от него.

Това означава, че ако имате болничен за 5 дни например, заплатата ви за този месец ще намалее, но по-малко от преди.

Важно е да се отбележи, че НОИ изплаща обезщетение само за работните дни от годината, тоест за официалните празници и за събота и неделя не получаваме парично обезщетение от НОИ.

Така например, ако след втория ден на болничния следващите 2 дни са събота и неделя, за тях няма да получите нищо. Ако след събота и неделя, следващите 3 дни хипотетично са официални празници, и за тях няма да получите нищо, макар да боледувате общо 8 дни в дадения пример и общия случай.

Възможност тези дни да се платят има за хората, работещи в предприятия, където всеки има индивидуален трудов график и се работи на смени, но това не е масовия вариант.

Работодателят носи болничния в срок до 10-то число на месеца, следващ месеца на предаване от служителя, след което и ако няма други проблеми, ще получите плащане в срок от 10 работни дни след датата на предаване. Така например, ако сте боледували в началото на октомври е възможно парите ви да дойдат в началото на декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Nazar
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи