Стана ясно кой може да строи новите реактори в Козлодуй

Все пак ние трябва да се стремим да имаме една добра конкурентна процедура, каза енергийният министър

Стана ясно кой може да строи новите реактори в Козлодуй | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Строителят на бъдещите 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде избиран между повече от един кандидат, съобщи енергийният министър Румен Радев.

Той коментира, че при първоначалното отсяване на кандидатите на заложените критерии е отговаряла само южнокорейската компания Hyundai Engineering and Construction. Радев посочи, че утре на заседанието на парламентарната енергийна комисия министерството ще посочи своето становище за избора на строител на новите мощности.

"Може би няма да бъде анонсиран от гледната точка на Министерство на енергетиката само един участник. Все пак ние трябва да се стремим да имаме една добра конкурентна процедура, да можем да поощрим и най- добрия в крайна сметка да има своите хубави атрактивни условия за България. Имаше и пет заявени писма за проявен интерес, имаше обсъждане в рамките на работната група на всеки от тези кандидати. Колегите от "Нови мощности" изрично проведоха и консултации, допълнително, с доставчика на ядреното оборудване за наличие на съвместни проекти, опит с участници измежду тези петима кандидатствали в съвместна работа с този, който е предоставил лиценза", каза Радев.

По непотвърдена информация до надпреварата за избор на строител на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде допусната и американската фирма "Бехтел".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
6 Коментара
Руский
преди 2 месеца

Асенчо, върви си от където си дошъл

Откажи
Охотник
преди 2 месеца

След 10 години ще пищите, че е трябвало да ги построи Росатом, с български подизпълнители. Но и перископа ще е потънал, във вашите л@йн@.

Откажи
ggg
преди 2 месеца

Те Чехите преди 10 дни изгониха Бехтел, защото са мбого хубави!!!

Откажи
Марчело
преди 2 месеца

На седмо място сме по залежи на уран,Русия ни вземаше отработените радиоактивни отпадъци.

Откажи
Да простите и диви
преди 2 месеца

Американи и на народа му стана ясно,че Денков е педал.ПО-СКЪПОТО ЯДРЕНО, ПАК РУСКО ГОРИВО И ОТРАБОТЕНОТО СИ ГО ЗАРАВЯМЕ ТУК!!! ДА ХВАНЕШ И ДА МУ РАЗМАЖЕШ АКАДЕМИЧНИЯ БУСТЕРМОЗЪК НА ТОО МОЛЕЦ!!

Откажи
Бай....
преди 2 месеца

Да, абсолютен педал !!!

Откажи