Провал за бюджета в Тристранния съвет, синдикати и бизнес са против

Мотивът на КНСБ и КТ "Подкрепа" е, че липсват средства за ръст на заплатите от 5% и за компенсация за безработица

Провал за бюджета в Тристранния съвет, синдикати и бизнес са против | StandartNews.com

Източник: БТА

Рекордно шестчасово заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество доведе дотам, че социалните партньори не подкрепиха държавния бюджет за следващата година.

Мотивът на КНСБ и КТ "Подкрепа" е, че липсват средства за ръст на заплатите от 5% и за компенсация за безработица, а на работодателите - че е завишен растежът и се готви раздаване на пари без икономическа обосновка.

Финансовият министър Асен Василев посочи, че стремежът е бюджетът да бъде приет окончателно до 22 декември. По думите му параметрите предвиждат влизане в еврозоната на 1 януари 2025 г., трайно увеличение на пенсиите с 11%, над милиард лева повече за здраве и повече разходи за образование. Капиталовата програма е запазена на малко под 10 млрд. лв., каза още Василев.

България трябва да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г. и бюджетите са разчетени при правилата, които ще позволят това желание на страната да стане факт, заяви финансовият министър Асен Василев след края на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който беше обсъден Бюджет 2024.

Василев изрази надежда „за Коледа вече да имаме приети бюджети, така че да имаме и прогнозируемост на рамката за догодина".

„След проведения национален съвет имаше редица забележки, които бяха направени по законопроекта. Част от тях трябва да бъдат обсъдени от Министерския съвет, след което планираме в петък да се проведе извънредно заседание, на което да бъдат приети окончателните варианти на бюджетите, които да бъдат изпратени към Народното събрание", каза Василев.

Предвиденият дефицит е 3%, което отговаря на Маастрихтските критерии и позволява на България да се впише в критериите, необходими за влизане в еврозоната, каза Василев.

Очакваме средната безработица да е към 4%, а към края на периода да е 3,9%, допълни министърът на финансите.

Минималната заплата догодина ще е 933 лева, а максималният осигурителен доход 3400 лв.

Министър Василев припомни, че в основните параметри на бюджета са залегнали увеличения на минималната работна заплата и на максималния осигурителен доход. Очакваме ръст на възнагражденията в икономиката, в това число и в частния сектор, с около 11% догодина, каза още той.

„По точка 2 от дневния ред - Тристранният съвет не постигна еднодушна подкрепа за проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина. Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюз за стопанска инициатива се въздържат от подкрепа. Българската търговско-промишлена палата и Българската стопанска камара принципно подкрепят, КНСБ и КТ „Подкрепа" не подкрепят под условие", заяви вицепремиерът Мария Габриел.

„По точка 3 от дневния ред – социалните партньори не постигнаха еднодушно решение за проекта на Закона за бюджета на Република България", добави тя. По думите й БСК, КРИБ и КТ „Подкрепа" се въздържат, АИКБ и ССИ не подкрепят, а БТПП и КНСБ принципно подкрепят проекта с редица забележки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай