Николай Василев разкри защо се отдалечаваме от еврозоната

Вземаме огромни дългове и ги харчим за социални разходи

Николай Василев разкри защо се отдалечаваме от еврозоната | StandartNews.com

Източник: БНТ, архив

Като левичари и популисти определи сегашните управляващи бившият икономически министър Николай Василев. Пред БНТ той коментира бюджета на България за 2024 година.

Асен Василев бе против влизането на страната в еврозоната, но се обърна на 180 градуса. Който иска да вкара страната в еврозоната обаче не отлага датата постоянно и не води такава финансова политика. Дефицитите и харченето повишават инфлацията. Шанс за еврозоната има, но той намалява сериозно, каза Николай Василев.

Той не спести критики към проектобюджета за 2024 г. Василев определи като заблуда твърденията на премиера Николай Денков, че бюджетът е балансиран. Според него е отворена епоха на хронични дефицити, а дългът расте с невиждани темпове.

По думите му сред управляващите има три големи заблуди, свързани с бюджета. Първата е, че има дилема между стабилна бедност и високи доходи с дълг и дефицити. Втората е, че по-високият дефицит води до по-голям икономически растеж. Третата заблуда е, че ако едно правителство не прави реформи и раздава пари, то печели избори и остава в историята, поясни Василев.

Икономистът посочи, че липсват реформи в четири сфери. Той изтъкна, че държавната администрация не спира да расте. Друг проблем е липсата на концесиониране на големите обществени проекти. Намаляване на субсидиите за ток не е на дневен ред. Нереформирани остават и социални системи.

Пенсиите се финансират с дълг. Вземаме огромни дългове и ги харчим за социални разходи, уточни Николай Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Д.Маринова
преди 4 месеца

Когато става дума за пари , винаги пенсионерите биват сочени, като най-голямата причина за недостига им и никой никога не споменава нашите мургави събратя ромите.Това,че огромна част от тях не работят,че раждаемостта при тях е огромна - нямат значение за българските знаещи и можещи...Видни и не дотам видни политици,икономисти, смятат , че пенсионерите са огромната пречка за недостига на пари...

Откажи