Голяма заплаха за енергетиката ни! Синдикат предупреждава

Не само че няма да имаме въглища. Най-голямата опасност е за човешкия потенциал

Голяма заплаха за енергетиката ни! Синдикат предупреждава | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Никой не прави нищо за решаване на проблемите на енергетиците, а това ще доведе до големи проблеми и нови демонстрации в страната, предупреди в интервю за БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов след протестите преди няколко месеца.

"Цялата работа беше изкъпване с хладка вода и тази работа продължава. Времето си върви и България, както е тръгнало, ще остане без енергетика. И този ден не е толкова далече", отбеляза той.

"Не само че няма да имаме въглища. Най-голямата опасност е за човешкия потенциал", заяви Манолов. По думите му, в Мини "Марица Изток" напрежението е голямо.

"Това е единственото нещо в България, което се осъществява на базата на собствен ресурс. Може би сега трябва да кажа, че тези, които го правят, са съветски шпиони. Когато ликвидираш енергийната си независимост, очевидно поставяш системата под зависимост някъде отвън, а външната зависимост се вижда откъде е", подчерта лидерът на "Подкрепа".

"Ние в определени части от денонощието вече внасяме над 40% от енергията, която потребяваме. Да кажем, че се случва, когато покриваме пикови потребности. Обаче когато го закъсаме, ще трябва да се случва през цялото време. Има два въпроса – кой ще ни го внася и какво ще се случи с цените, когато разберат, че сме наведени? (…) Ние внасяме енергия от тези държави, които не членуват в ЕС. Те могат да произвеждат, защото не плащат данък "пържен вятър" – т.нар. квоти вредни емисии, и си произвеждат ток както си искат, цената им излиза и ни го продават. Както би излизала цената и на нашите ТЕЦ-ове, ако не плащаха този енергиен рекет", коментира синдикалният водач.

"Щетите, които това ще нанесе, са много по-големи от ползите", заяви Манолов за ветрогенераторите в морето.

В земеделските протести преобладаващото е това, че нещо не е наред и това, което не е наред, не е в България. Европейската земеделска политика съдържа много недъзи, коментира той. Според него "нещата са сбъркани", но няма политическа воля да бъдат поправени.

"Било е време, когато сме хранили половин Европа, ако не и повече. Хранехме се с висококачествени, екологични храни. Тогава въобще не сме си давали сметка, че ядем чисти и екологични храни. Сега ни се случват някакви други неща", посочи Димитър Манолов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай