Бизнесът алармира за бюджета! Къде е най-голямата опасност

Дори да се реализира заложеното в бюджета, ще имаме удвояване на дълга до 2026 г.

Бизнесът алармира за бюджета! Къде е най-голямата опасност | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Бюджет 2024 е изправен пред множество предизвикателства и е съмнително, че в сегашния си вид ще бъде реализиран, смятат представители на българския бизнес. Експерти по социалните плащания пък се опасяват, че твърде много пари ще отидат за пенсии и разходи за подпомагане и това допълнително ще натовари финансовия план на страната.

„Приходите в бюджета са силно надценени и няма да се реализират”, заяви пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. „Разходите не са осигурени с приходи, имаме планиран дефицит 3% за следващите 3 години, при ръст на икономиката от над 3%", коментира Велев.

По думите на бившия социален министър Христина Христова пък Бюджет 2024 трябва да посрещне много повишени социални разходи. През последните две години 3 пъти повишавахме пенсиите, сега и минималната работна заплата. Христова обърна внимание и на реформата от 1 юни, според която различните помощи, плюс тези за отопление, ще се дават на основата на процент от линията на бедност. По думите на Христова това увеличава възможността за достъп до социални помощи.

Васил Велев каза още, че трендът в икономиката е надолу, по-специално в индустрията. „В анкетата, която провеждаме традиционно, повечето наши предприятия казват, че следващата година ще е по-лоша”, прогнозира Велев. Той цитира прогнозата на ЕК, която дава по-ниски параметри. „Освен това са планирани редица приходи, които според нас е много малка вероятността да се съберат. Например 2,4 млрд. лв. от т.нар. „енергийна такса” – 20-те лева за мегаватчас пренос на газ през „Балкански поток”, заяви председателят на АИКБ. Велев добави, че е малка вероятността да се съберат и 740 млн. лева от мерките за изсветляване на икономиката.

Според Велев, дори да се реализира заложеното в бюджета, ще имаме удвояване на дълга до 2026 г. и учетворяване на лихвите по този дълг.

Христина Христова заяви, че за три неща има големи увеличения в проектобюджета – инвестиции, заплати и пенсии.  „Инфлацията намалява, но все още не е желаната като число. Дали ще бъде тази инфлация през 2024 г. – има много въпросителни. Има обективна причина да има проблем с приходната част – много отрасли не можаха да се възстановят и да вървят нагоре след пандемията”, заяви Христова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай