Бивш министър предсказа много по-високи сметки за парно

„Булгаргаз" е в катастрофално положение, констатира още Александър Николов

Бивш министър предсказа много по-високи сметки за парно | StandartNews.com

"Топлофикация София" не може да плаща и затова сметките за парно и топла вода ще са много по-високи, прогнозира в интервю за бТВ бившият министър на енергетиката Александър Николов.

Според него хората са останали изненадани от зимата и ниските температури, затова и си обясняват по-високите сметки с времето. Трябвало обаче да се обърне внимание как функционира системата – тема, която била неудобна за много хора. Да се отговори и на въпросите откъде България се снабдява с газ, какви са цените на международните борси спрямо „Булгаргаз" и как се справя самият обществен доставчик.

"Топлофикация София" не е ревизирана през последните 10 години. Купува от „Булгаргаз", която продава по-скъпо от свободния пазар. "Топлофикация" обаче не е задължително да го прави. „Плащаме сметки, които не трябва да плащаме в техния си размер", обясни Николов и допълни, че за да работи дружеството ефективно, трябва да има нормално ръководство и да купува възможно най-евтиния ресурс. На този етап и двете не били факт.

„Булгаргаз" е в катастрофално положение. Тези неща съм ги изложил пред българския съд", допълни бившият министър. До тези заключения е стигнал не само той, но и одиторът на компанията. А под „катастрофално положение" Николов има предвид фалит.

Вероятна причина да се стигне дотук е, че когато „Булгаргаз" се снабдява със значително по-високи цени спрямо международните пазари, губи пазарен дял. След това не може да продава на отворен пазар и започва да продава на загуба. „За 2 г. се изговориха за това толкова лъжи и глупости. Не се обърна внимание на европейските регулации, какво трябва да се прави по време на война, спиране на газа България-Полша", обясни Николов.

Въпреки че в микса си има азерския газ, който е евтин, "Булгаргаз" е принуден да продава по-скъпо отколкото отворения пазар, защото се „сключват странни договори". Отшумял е и разговорът как е направен стратегическият договор, който остана без преглед, и какви са загубите по него. По думите на бившия енергиен министър загубите в отчетите са скрити под перото „Външни услуги". Тези щети може да надхвърлят 800 млн. лв. Никой не е повдигнал и въпроса за предоговаряне на условията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
xomed
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи