Проучване шокира! Какво става с пациентите у нас

Хората не са готови да плащат по-висока здравна вноска

Проучване шокира! Какво става с пациентите у нас | StandartNews.com

Начинът на съществуване на здравеопазването у нас, най-вече на болничната помощ, е свързан с все по-големи средства, без хората да стават по-доволни. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов.

Социологическата агенция е провела проучване за Здравен барометър, чието последно издание е посветено на финансирането на здравеопазването.

"Роенето на болници в България се превръща на моменти в бизнес логика, при която различните елементи в системата нямат противоречиви интереси – да се следят, контролират, реформират един друг. А имаме поредица от синхронизирани интереси по веригата", смята Симеонов.

Изследван е масовият поглед към всичко това – колко пари даваме за здраве, знаем ли колко ни се полага за тези пари, искат ли ни пари по други начини, колко често се занимаваме с профилактика, поясни Първан Симеонов.

Хората не са готови да плащат по-висока здравна вноска, заяви още социологът, според когото отчитаният скептицизъм относно здравеопазването е голям.

"Няма смисъл да се влагат още средства в нереформирани системи. Също така сигурно е, че здравният статус в България, здравния фон не се подобрява", коментира Първан Симеонов.

"Големите пари и голямата политика винаги се движат заедно, а в тази система има наистина големи пари. Тя е изключително влиятелна. Целият болничен сектор, и не само той, има изключително влияние. Какво да говорим за фармацевтичния! Те имат видимо влияние в най-високите нива на политическите системи", подчерта Симеонов.

Години наред има ясно съзнание за проблемите, а същевременно я няма политическата непоколебимост, която да се опита да реформира тази система, посочи социологът. По думите му, има политическа воля, но има и боязън. Според него има чисто поколенчески процеси и вътре в системата има съзнание за проблемите, но бързи и резки промени няма как да се очакват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Д.Маринова
преди 4 месеца

Нашето здравеопазване е скъпо.Добре би било депутатите да променят статута на болниците,като премахнат търговските дружества и да направят безплатно здравеопазването ни,както е в Испания например.

Откажи