Личен лекар обясни провала на електронните рецепти

Лекарите не са наясно какво има и какво няма на пазара, твърдят фармацевти

Личен лекар обясни провала на електронните рецепти | StandartNews.com

Вече три дни антибиотиците и лекарствата за диабет се изписват само на електронна рецепта, а веднага се появи недоволство от пациенти, които остават без лечение.

„За цялата година са издадени 40 000 електронни рецепти. Не че Българският лекарски съюз и лекарите имат нещо против електронизацията здравеопазването. Имат против начина, по който се случват нещата. От тези 40 000 електронни рецепти, издадени за годината – докато се въведе задължителното условие, са изпълнени 800. Това трябва да те замисли, че има някакъв проблем. А в този момент те стават задължителни“. Това коментира пред бТВ д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и общопрактикуващ лекар.

„След това за два дни са издадени 26 000 електронни рецепти, за 12 000 от тях постъпва обратна информация в системата. Какво се случва с останалите 14 000 електронни рецепти, зад които стоят реални пациенти – няма отговор“, посочи още тя.

„Странното е, че антибиотици, за които не сме имали обратна връзка, че липсват и сме работили с тях миналата седмица, от понеделник рязко изчезнаха от аптеките“, коментира д-р Николова.

„Така се стига до една тежка подмяна, аз 18 години съм учила как да лекувам хората, познавам моите пациенти от 30 години. И в един момент цялата ми експертиза в един момент се замита и се казва „Ние ще дадем това, което има“, каза още специалистът относно генеричните лекарства, които се дават в аптеките.

„Има два варианта. Или до този момент се е извършвало точно това нещо – подмяна, без да се информира лекаря и пациента. То е като суши с риба и суши с краставица – все е суши. То като химична формула може да е едно и също, ама към една формула, като се сложи един допълнителен водороден йон, ще ви превърна от Шакира в Шварценегер, защото има съществени разлики. В момента в цялата система всичко се решава с вълшебния трик „генерична замяна“, коментира д-р Гергана Николова.

Според Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, лекарите не са наясно какво има и какво няма на пазара.

„Преди се предписваха антибиотици и антидиабетни лекарства с име на продукта и дозировка, а сега се прави с кодове – конкретен продукт. Обвиненията, че фармацевтите опитват да продават по-скъпи лекарства, са глупости. БЛС в момента е неориентиран и хвърля безпочвени обвинения. Когато разбере каква е истината, ще се налага да се извинява“,  посочи още той.

„В момента липсват около 425 лекарства, издавани по лекарско предписание. И то липсват навсякъде“, съобщи Костов.

„На мен лично ми се наложи да закупя лекарство в понеделник за моя съпруг, но за други трима пациенти това беше невъзможно, защото им беше казано, че това лекарство от 15 дни го няма в аптечната мрежа“, коментира д-р Гергана Николова.

"Как попаднах в аптеката, в която го има?", запита още тя, като поясни, че не става въпрос за връзки. Лекарят допълни още, че често от конкретно лекарство в аптеките има от опаковките с повече таблетки, а не от тези с по-малко, които също съществуват.

"Да не превръщаме българския пациент в турист", призова д-р Николова.

Според Николай Костов електронната рецепта електронната рецепта способства за акумулиране на данни в пациентското досие и е от полза преди всичко за лекаря. По думите му тя дава възможност и да се правят проучвания в България.

"Българските лекари предписват лекарства, които не съществуват, в опаковки, които не съществуват. Мисля, че лекарите ще се адаптират, промяната за тях е голяма", каза още Николай Костов.

Д-р Гергана Николова посочи, че изписва лекарства, които са вписани в приложение, спуснато от министерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай