Кабинетът решава за рецептите за антибиотици, каква е промяната

Повечето аптеки не приемат стари рецепти, тъй като антибиотиците се предписват за моментно състояние

Кабинетът решава за рецептите за антибиотици, каква е промяната | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Правителството днес трябва да гласува нормативни промени, с които временно се връща възможността за изписване на антибиотици на хартиена рецепта.

Те бяха договорени между здравното министерство, съсловни и пациентски организации преди месец, а докато течеше общественото им обсъждане, хора се опитваха да купят антибиотик с хартиена рецепта.

Промените предвиждат до 1 април догодина лекарите и зъболекарите да могат да изписват и хартиени рецепти за антибиотици. Въпреки че все още не са влезли в сила, има лекари, които вече изписват лечение по този начин, както и пациенти, които искат да си купят антибиотик със стара хартиена рецепта, обясни Николай Костов от Асоциацията на собственици на аптеки. 

"Повечето аптеки не приемат стари рецепти, тъй като антибиотиците се предписват за моментно състояние и не би трябвало да се ползват антибиотици, предписани преди месеци", каза Костов, пред БНР.

Проектът предвижда и удължаване на периода, в който болничните аптеки ще могат да отпускат лекарства с наркотични вещества, изписани на хартия – до 1 април 2024 година. Очаква се промените да влязат в сила от средата на декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай