Голяма новина от здравния министър! Обрат с рецептите

Промяната ще засегне само предписването на антибиотици

Голяма новина от здравния министър! Обрат с рецептите | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Временно връщане на хартиената рецепта обсъждат в министерството на здравеопазването е казал пред БНТ министър Христо Хинков. Той обяснил, че вероятно до март следващата година ще има преходен период в който лекарите ще могат да избират на хартиена или електронна рецепта да предписват антибиотици. Лекарства за диабет ще се предписват само дигитално.

"Ще има преходен период, в който ще се изчистят всички бъгове, софтуерни проблеми, организационни проблеми, свързани с изписването на е-рецептите. Така че въпросът е решен и това касае този режим на преходен период, който засяга само антибиотиците", казва Хинков.

Той обяснява, че ще бъде паралелно използването на хартиена рецепта и на електронна рецепта, в зависимост от това какво решение ще вземе лекарят, който я изписва.

Преходният период най-вероятно ще продължи до началото на март. "Но това предстои да се уточни вече окончателно и с премиера, и с всички представители на заинтересованите институции. Предстои едно финално събиране при премиера, за да се уточнят точно параметрите на новата наредба Но мисля, че успяхме да се споразумеем с Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз", уточнява министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай