Скандал с продажбата на антибиотици! Лекарският съюз алармира

За електронните рецепти има съмнения, че някой се интересува по-скоро от набиране на база данни

Скандал с продажбата на антибиотици! Лекарският съюз алармира | StandartNews.com

В България може да се купи антибиотик както си искаш, дори и да няма хартиена или електронна рецепта. Антибиотици у нас се продават свободно, заяви в интервю за БНТ шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Що се отнася до преминаването изцяло към електронни рецепти Маджаров изрази съмнения, че някой се интересува по-скоро от набиране на база данни, на анализ кой какво изписва. Все още няма механизъм, в който се проследява движението на лекарствата при отпускането и дори при вноса и износа им в и от страната. Затова има и заповед за забрана за износ на антибиотици за деца, констатира той.

"Защо пък е нужно да се знае какво точно изписва лекарят и защо пък изписването на хартиена рецепта не може да бъде хванато. Никога не сме твърдели, че антибиотичната резистентност е свързана с предписанието на лекарите. Напротив, това е твърдение на Министерството на здравеопазването и то се доказа, че не е вярно. Борбата с антибиотичната резистентност има съвсем други канали за провеждане, тя минава и през използването в болници, и през това кой какво може да изписва в извънболничната помощ. Предписанието на лекаря е последното нещо, което би увеличило използването на антибиотици", обясни Иван Маджаров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай