Доц. Кунчев с последни данни за грипа! Кога обявяват епидемия

Много бързо се вдига заболяемостта, после бързо спада

Доц. Кунчев с последни данни за грипа! Кога обявяват епидемия | StandartNews.com

Източник: бТВ

След Смолян, където от днес има обявена епидемия, най-близко до епидемичната ситуация са Пловдив и Пазарджик, раздвижване има и в Габрово и по отношение на грипа, и по отношение на ковид. Това обясни пред бТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Много бързо се променят нещата. Много бързо се вдига заболяемостта, после бързо спада. Фактът, че започва от Смолян е много странен, защото там има чист въздух, няма и съсредоточаване на голямо население, отбеляза Кунчев.

Няколко години Габрово е сред първите градове, обявяващи епидемия, обясни той. Причината е, че там се прилага много стриктна система на регистриране на случаите.

Според него може да не бъде обявена национална грипна епидемия, защото две трети от областите трябва да са с такава.

Кунчев припомни, че носенето на маски е препоръчително, а в болниците трябва да е задължително.

За грипа той каза, че много хора ще го изкарат на крака. По думите му отпадналост, болки по мускули, стави, температура са симптомите на сегашната зараза. За един два час се развива клиничната картина, каза Кунчев. Той обясни, че, ако до 4-5 дни няма подобрение, трябва преглед при специалист.

Ковид продължава да циркулира, по 100-150 на ден се разболяват, но в следващите 2-3 седмици той ще бъде изтикан настрани и водещ ще остане грипът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
salmonelli
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи