Сарафов издейства помощ от испанската прокуратура

И.ф. главният прокурор е на посещение в Мадрид

Сарафов издейства помощ от испанската прокуратура | StandartNews.com

Испанската прокуратура е готова да съдейства на българските си колеги с опита си по разследване на различен тип престъпления. Това уверение получи българският и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов от испанския му колега Алваро Гарсия Ортис.

Сарафов е на посещение в Мадрид. В българската делегация участват Елена Каракашева – заместник на главния прокурор при Върховна административна прокуратура, и Светослав Василев, ръководител на отдел „Киберпрестъпления“ в Национална следствена служба.

В рамките на разговора Алваро Гарсия Ортис заяви, че в момента е процес на подновяване на мандата. Очаква се тази процедура да приключи до края на месеца.

Днешната глобализация и възможностите на новите технологии се използват все по-често от престъпниците. Това прави разследванията все по-трудни, каза ръководителят на отдела за международно сътрудничество към Главната прокуратура в Испания. Той участва в срещата между Сарафов и Гарсия Ортис.

В разговорите дискутирахме много специализацията на прокуратурата. В Испания от 2007 г. има специализации точно по тези теми и това ни дава възможност за много по-гъвкав отговор на новите престъпления. Обсъдихме предимствата на това да можем да формираме екипи, каза Франсиско Фернандес.

Обсъдихме нивото на взаимодействие между прокуратурата на Испания и България. Балансът е много положителен, защото сме държави от ЕС. В работата си използваме Европейската заповед за арест, за разследвания и за конфискация. Ние сме доволни, че имаме пряка връзка с колегите от България, посочи той.

Главният прокурор на Испания сподели как може да се задълбочи тази специализация и да бъдат съставени екипи, за да се противодейства на престъпността, разказа още Франсиско Хименес-Виларехо Фернандес след срещата между двете страни.

Испанската система е по-различна. Следствието се води от съдия-следовател. Прокуратурата взема участие в предварителния етап и когато делата стигнат до съдилищата там се разпределят на специален принцип, посочи Фернандес.

Това, че прокурорът е специализиран, е важно за оказването на помощ на съдията-следовател. На ниво съдия-следовател делата се разпределят на случаен принцип и там не може да се окаже никакво въздействие, каза още Франсиско Хименес-Виларехо Фернандес.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай