България даде знак. Послание към Зеленски

България подкрепя международните инициативи, които целят решаването на военния конфликт

България даде знак. Послание към Зеленски | StandartNews.com

Източник: МП

Българското министерство на правосъдието се присъедини към украинската Формула за мир, лансирана от президента Володимир Зеленски като част от опитите за слагане на край на войната и постигане на мир. Министър Атанас Славов обяви на форум с участието на представители на дипломатическите мисии в България, че МП подкрепя т. 7 от формулата, която касае възстановяването на справедливостта.

“България подкрепя международните инициативи, които целят решаването на военния конфликт и въздаването на справедливост. Ние също така подкрепяме създаването на международен трибунал, който да разследва престъпленията срещу човечеството и военните престъпления в Украйна, както и Международния център за преследване на престъплението агресия”, заяви министър Славов, като припомни, че България е една от държавите, които се присъединиха към регистъра на щетите от войната на Русия в Украйна, иницииран от Съвета на Европа.

Министърът на правосъдието припомни, че България в момента е дом на множество украинци, които бягат от войната и руската окупация на украински територии. Според него българската прокуратура може да инициира  криминално разследване и да обедини усилия с европейските си колеги, за да се съберат доказателства, които да бъдат ползвани по време бъдещи  международни дела.

“Това, което не сме направили още, но е мой специален ангажимент, е разследването според т.нар. универсална юрисдикция на българската наказателноправна система на престъпленията срещу човечеството и престъпленията на агресия. Инициирах разговори с и.ф. главния прокурор да започнат подобни разследвания, каквито са стартирали в различни европейски държави”, обяви той пред присъстващите дипломати.

Атанас Славов отново подчерта, че МП работи по законопроект за промени в Наказателния кодекс, за да бъде записано като състав специфичното престъпление “агресия”. Очаква се проектът да бъде представен за обсъждане в следващите месеци.

Министър Славов обяви, че в следващите месеци ще посети Украйна като част от плановете за засилването на отношенията между двете държави в областта на правосъдието, като целта е да се подобри обмяната на опит по теми като съдебната реформа, реформите на институциите за ефективно противодействие на корупцията и гарантиране независимостта на съда.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай