Йордан Цонев: Приехме исторически бюджет

Един бюджет, който силно подкрепя доходите, каза финансовият министър Асен Василев

Йордан Цонев: Приехме исторически бюджет | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Народното събрание гласува окончателно на второ четене Бюджет 2024.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че бюджетът е реалистичен, но призна, че е труден за изпълнение. Всеки капиталов разход е записан ред по ред и на месечна база може да се следи капиталовата програма, уточни той.

"И в края на 2024 г. да имаме една България по-успешна и по-европейска. Един бюджет, който силно подкрепя доходите", посочи Василев.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев нарече бюджета исторически и поздрави всички депутати за участието в ползотворния дебат, както и министъра на финансите.

Това, което доказа този бюджет в политически план е, че всички проблеми, които има пред управлението, могат да се решават само с диалог и с нищо друго, каза Цонев.

Според него бюджетът може да послужи за пример как трябва да се продължи да се работи занапред. Няма да ми стигнат две денонощия да изредя колко хубави неща има за хората, коментира той.

Бюджетът беше много трудно съставен и много трудно приет, и ще бъде много труден за изпълнение, смята Йордан Цонев. Той посочи, че участва в изготвянето на почти всички държавни бюджети от 1997 година насам и определи сегашния като исторически.

„Това е първият бюджет, в който 100% капиталовата програма и на национално, и на общинско равнище е програмна“, изтъкна Цонев и уточни, че всички проекти са ясно изписани, със срокове и суми. По думите му това ще има огромно значение за икономиката и общините, ако се изпълни, както е замислено.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай