Важен ден за парламента, обсъждат оставката на премиера Денков

Вчера Денков съобщи, че е подал оставка като министър-председател и тя вече е внесена в Народното събрание

Важен ден за парламента, обсъждат оставката на премиера Денков | StandartNews.com

Народните представители да обсъдят проект на решение за приемане на оставката на министър-председателя предвижда първата точка от проектопрограмата за работа на парламента.

Вчера Николай Денков съобщи на брифинг в Министерския съвет, че е подал оставка като министър-председател и тя вече е внесена в Народното събрание. Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите, каза премиерът. Днес изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация на 6 юни 2023 година, каза Денков вчера.

Във вчерашния ден делегатите на Националното съвещание на ГЕРБ дадоха мандат на преговарящия екип да предостави на "Продължаваме промяната - Демократична България"(ПП-ДБ) проект на споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание и механизма за вземане на решения. От страна на ГЕРБ в преговорния екип влизат Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Жените винаги, заради инстинкта, който имат, мислят по-спокойно, по-мъдро, обясни избора си лидерът на формацията Бойко Борисов.

Лидерите на ПП-ДБ, начело с Николай Денков, ще преговаряме с екипа на ГЕРБ-СДС, каза Кирил Петков. Той добави, че с колегите му ще направят всичко възможно максимално бързо да се запознаят в детайли с проекта на ГЕРБ-СДС. Има неща в предложенията на ГЕРБ-СДС, които са конструктивни, но има и неща, за които имаме различия, коментира още той.

Днес е първата сряда от месеца и съгласно правилника на Народното събрание парламентарните групи (ПГ) могат да предлагат точки в дневния ред, които се включват задължително за разглеждане. От ПГ на ПП-ДБ са предложили проект на решение за приемане на оставката на министър-председателя. От ПГ на "Възраждане" са предложили народните представители да обсъдят на първо четене промени в Закона за Комисията за финансов надзор. От ПГ на "БСП за България" са предложили парламентът да разгледа на първо четене законопроект за изменение на Закона за социалните услуги.

Предвижда се народните представители да обсъдят на второ четене промени в Закона за забрана на химическото оръжие и за контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори. В проектопрограмата е продължението на второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Очаква се парламентът да разгледа на второ четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Проектопрограмата включва и продължение на първо гласуване на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за здравето.

В проектопограмата за тази седмица е и първо гласуване на Законопроект за насърчаване на научните изследвания и иновациите, както и на промени в Закона за насърчаване на инвестициите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай