Свалиха Росен Желязков! Парламентът остана без председател

ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването

Свалиха Росен Желязков! Парламентът остана без председател | StandartNews.com

Източник: БТА

Парламентът отстрани председателя на Народното събрание Росен Желязков. Решението беше подкрепено от 129 народни представители от „Продължаваме промяната–Демократична България“, БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, „против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Проектът на решение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание беше внесен и подписан вчера от народните представители от ПП-ДБ и БСП. Основанието е системното неизпълнение на задълженията му като председател.

Скъпи колеги, за мен беше чест да бъда председателят на 49-ото Народно събрание, заяви Желязков минути преди да бъде освободен от поста. От ГЕРБ-СДС и ДПС го аплодираха на крака.

Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут. Всички ние в тази зала сме хора, но хора, пратени от други хора, за да работим за хората. Като хора имаме нашите страсти, но като народни представители, имаме отговорност, каза Желязков.  

Мога да ви уверя, че Росен Желязков е един от най-достойните председатели на българския парламент в най-новата ни история. Това пък обяви Йордан Цонев, заместник-председател на парламентарната група на ДПС по време на дебата за исканата оставка и предсрочно прекратяване на мандата на шефа на НС.

Моята процедура е да прекратим тези срамни дебати, заяви Йордан Цонев. Мотивите, които изтъкна Цонев, са свързани с точките от дневния ред, които касаят бъдещето на миньорите, които са в залата, "за да ни слушат". Според него те и целият български народ очакват решението за отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия о по-високите цени на тока за бита.

Третият ми аргумент е, че ще спестим откровени лъжи и срамотии тук от тази трибуна, къде с предизборна цел, къде с цел да оклеветим един достоен човек, заяви Цонев. Колеги, за разлика от вас, аз съм работил с почти всички председатели на парламенти в новата история на България, изтъкна депутатът.

Росен Желязков е изключително ерудиран, изключителен юрист, човек с много широка обща култура, човек, който търпя всички неща които си позволявахме, биейки се тук помежду си да говорим и по негов адрес. Нека спестим това този път, заяви Цонев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай