Шок! Предложиха на Борис Бонев да се оттегли в опозиция

Несериозни са досегашните предложения за временен председател, на ротационен принцип и всякакви други варианти

Шок! Предложиха на Борис Бонев да се оттегли в опозиция | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Случващото се в Столичния общински съвет (СОС) не е изненадващо, защото разговорите не се водят както трябва. Някакви срещи някой организира, но не се случват по този начин нещата, коментира пред БНР политологът проф. Милена Стефанова, която е и бивш общински съветник.

"Избирателите сме си казали волята и очакваме органът да заработи. Отговорността е на най-голямата група ПП-ДБ-Спаси София да си намерят мнозинството. Кметът е от същата политическа формация, така че заедно с групата да си осигурят мнозинството", препоръча на съветниците проф. Стефанова.

Тя оцени като несериозни досегашните предложения за временен председател, на ротационен принцип и всякакви други варианти.

"Ние избирателите в Столична община очакваме мнозинство и затова трябва да се водят преговори", каза проф. Стефанова.

И обясни, че в СОС всеки е с пропорционална тежест, каквато избирателите са дали, така че трябва да се разпределят постовете, включително и в комисиите.

"Законът им казва - съветник може да бъде в три комисии и това е простата задача. Кметът е длъжен да предложи заместник-кметски позиции на останалите участници, с което да си осигурят мнозинство", препоръча Стефанова.

Вече е ясно за всички, че не се избира председател по две причини. Първо, разговорите тръгнаха в грешна посока. И второ, на практика Борис Бонев се инати – "ГЕРБ няма да бъде допуснат". Не се разбират в СОС, защото на национално равнище те натрупват опит – ПП–ДБ, и видяха, че макар със скърцане със зъби, постигат договорки и се върви напред, а "Спаси София" я няма на национално равнище и Борис Бонев е в София, това е", изтъкна причините политологът за проблема в СОС.

Проф. Стефанова е убедена, че ако "Спаси София" с осем съветници изпълни заканите си и се оттегли от софийската коалиция с ПП-ДБ, няма да е фатално.

"Ако решат да го правят, да се обявят в опозиция, веднага ще се намери начин да бъдат заменени. Не са възможни нови избори, не тече никакъв срок от 3 месеца и няма кой да сезира ОИК", категорична е проф. Стефанова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай