Радев: Появата на реална политическа алтернатива е неизбежна!

Отговори на въпросите за нова партия

Радев: Появата на реална политическа алтернатива е неизбежна! | StandartNews.com

Президентът Румен Радев се закани на управляващите с "неизбежна алтернатива".

Държавният глава каза, че ще обяви пред медиите, ако даде доверието си на политическа формация.

"Българите очакват реална политическа алтернатива. Ситуацията е такава, че появата на такава алтернатива е неизбежна", така отговори президентът Радев на въпрос дали смята да променя ситуацията в държавата с нова партия.

Тя трябва да се противопостави на "взаимното изпиране, индулгенция на корупционните скандали, която да върне нормалността и европейската перспектива за България".

Думите на Радев днес са в отговро на казаното на 24 януари 2024 година от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който обвърза сигналите за корупционни схеми в президентството с готвен от президента политически проект, зад който да застане: "Има тъмна институция пълна с кеш, която в момента иска да създаде политически проект, на база на разграбването в продължение на две години на държавата" . 

Пеевски нарече още управлението на Радев "еднолично и диктаторско" 

"Наивно е да се мисли, че като омаскаряваш личности, ще промениш настроенията на хората. А те са възмутени. Цялата тази режисирана истерия издава страх от нова партия. Този хор на страха обедини партиите в сглобката и малки партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверието", отговори днес Радев.

"Хората са възмутени от цените, от схемите, от назначенията, от провала в европейската ни интеграция, от апартаменти с асансьори. Самата ситуация е такава, че появата на алтернатива е неизбежна", изтъкна още държавният глава като за пръв път даде да се разбере, че вече слага открита тази идея на масата. Засета неофициално под крилото на Радев си появиха политическите проекти на Петков/Василев "Продължаваме промяната" и на Стефан Янев - "Български възход".

За политически проект, зад който президентът да застане официално или да е видимо съставен от близки до него хора, се говори отдавна - напоследък като основа на такъв е соченИнициативният комитет за референдум за запазване на Трети март като Национален празник.

 За такъв проект го призовава и бившият му началник на кабинет и сега евродепутат Иво Христов, който смята, че "има необходимост от това Румен Радев да направи партия и дори това отдавна е трябвало да стане".

Преди седмица Пеевски директно призова Радев "да подаде оставка днес, да си основе проекта, да се занимава с избори, а не да се крие зад имунитета си". 

"Румен Радев просто си анонсира проектчето „3 март” и затова този проруски президент се опитва да влезе във война с атлантическото мнозинство. Съветвам го да не се занимава с това", изтъкна Пеевски, 

Радев днес отговори: "Българите очакват реална политическа алтернатива, която да се противопостави на взаимното изпиране и индулгенция на корупционните скандали". 

В момента използват добре позната техника - когато, след вазимното изпиране не можеш да се отървеш от тежкото наследство, да създаваш фалшиво такова", посочи държавният глава.

Президентът даде да се разбере, че атаките му са не само към Делян Пеевски и ДПС, но и цялостно към управляващата конструкция, като  конкретно визира "ПП-ДБ".

"Опитомяването на лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" може би дава някаква надежда някому, че така може да се подходи и към президентската институция, но това няма да се случи", каза държавният глава. 

От пресцентъра на Движението за права и свободи съобщиха по-рано сутринта, че председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски  е отправил питания към главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията за „Кешгейт - "Пътя на Копринката и “касиерите на президента“.

"Преди седмица Делян Пеевски обяви, че ще търси информация за “пътя на Копринката” и т.нар. “Касиери” на президента, както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Румен Радев", уточняват от пресцентъра на партията.

Днес Радев призова компетентните органи да извадят на показ цялата информация за сигнали и дела на трупчета, ако има такива. 

Изтъкна, че който разполага с информация за корупция, е длъжен да я сподели с компетентните органи, но и да носи отговорност за сигналите, които подава.

"Призовавам съответните компететни органи да извадят цялата информация за сигнали,дела на трупчета, ако има такива. Когато си говорим за корупция, аз призовавам тези органи да изкарат всички сигнали, преписки и дела за БТК, за "Булгартабак", за КТБ, за ББР, за язовири, магистрали, "Митници", НКЖИ, за "Дунарит", "Емко" и отравянето на Гебрев, за подставени лица, собственици на имоти, на бизнеси, на хотели в България и чужбина и за офшорки", каза Румен Радев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Дони
преди 2 месеца

Сега и той ще направи партия и ние,гласоподавателите,ще имаме още по-богат избор...:)

Откажи