Проф. Константинов: Санкциите "Магнитски" противоречат на американската конституция

Това е извънсъдебен механизъм, налаган от анонимни чиновници, и е извън всякаква нормална съдебна юрисдикция

Проф. Константинов: Санкциите "Магнитски" противоречат на американската конституция | StandartNews.com

Източник: НоваНюз, архив

Начинът, по който се налагат санкциите по „Магнитски“, противоречи на сърцевината на американската конституция. Това мнение изрази в интервю за НоваНюз проф. Михаил Константинов в анализ на сблъсъка между председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и президента Румен Радев.

В понеделник, на настояване на медиите да коментира думите на Делян Пеевски, че президентството е „тъмна институция с много кеш“, с който се финансира бъдещият партиен проект на държавния глава, Радев заяви, че „няма да коментира г-н Магнитски“. Проф. Константинов обаче категорично даде да се разбере, че санкциите са извънсъдебен акт, налаган от „анонимни чиновници“.

„Имам особено мнение за т.нар. „Магнитски“, който е извънсъдебен механизъм, налаган от анонимни чиновници, и е извън всякаква нормална съдебна юрисдикция. Решението за Европа е, че „Магнитски“ не важи – нито в Европа, нито в България. Лошото тук е, че човек не може да се оправдае, а това противоречи на сърцевината на американската конституция, според която всеки има право на открит съдебен процес. Това при него го няма“, каза той.

Самият Пеевски в момента води дело в американски съд срещу наложените му санкции, като от документите по делото става ясно, че те се дължат главно на доноси и публикации в "Уикипедия".

Според социолога от „Медиана“ Кольо Колев пък навлизането на Делян Пеевски в антикорупционната тематика и налагането му в ролята на борец срещу корупцията може да доведе и до преосмисляне на санкциите. „Това води на мисълта, че САЩ сериозно трябва да преосмислят своите оценки, защото такъв виден евроатлантик и борец срещу корупцията да бъде санкциониран е безобразие“, заяви той.

Помолени да коментират интервю на бившия правосъден министър Антон Станков, в който той заяви, че с разкритията си Делян Пеевски "може би направи сериозна заявка за кандидатиране за президент", проф. Константинов посочи, че чисто формално председателят на ПГ на ДПС има параметрите да се кандидатира за държавен глава. Но по думите му на този етап не би обсъждал това. Кольо Колев пък посочи, че да се говори това към момента е смешно.

Според двамата анализатори с бъдещия си партиен проект Радев се е прицелил към хората, които са недоволни от управленската „сглобка“. Важното обаче било кой ще го оглави и съответно кога самият Радев ще застане зад него.

„Румен Радев доста скоро трябва да реши какво точно ще прави, защото ако остане да си доизкара мандата още близо три години, нещата могат доста да се променят. В същото време няма президент, който предсрочно да е прекъсвал мандата си. Но българската практика показва, че колкото пъти бивш президент прави политика, тя е неуспешна.

При Желев беше така, при Петър Стоянов, дори и при Първанов -направиха мижави опити да правят политика, но тя беше неуспешна. Вероятно Движението „3 март“ ще бъде регистрирано сега и смятам, че то ще стартира без прякото участие на президента. Ще има друг лидер, който ще му топли мястото“, заяви проф. Константинов. Социологът Кольо Колев пък беше категоричен, че проектът на Радев не се случи преди европейските избори и се изчака, „нещата по-нататък няма да работят в полза на т.нар. пропрезидентска партия и набраният сега потенциал ще намалее“.

Според Конституцията президентът не може да стои зад политически проекти, защото „олицетворява единството на нацията“. Въпреки категоричният текст на основния закон обаче, още от миналата година се говори, че Румен Радев стои зад Движение „3 март“, което се очаква всеки момент да бъде регистрирано в политическа партия.

В понеделник дори, от публикация на "24 часа", стана ясно, че е регистрирана в Патентното ведомство и марката „Трети март“, като регистрацията е направена от бившия служебен министър на спорта в кабинетите на Румен Радев Весела Лечева. Важен детайл е, че според медийни публикации Лечева от години живее на семейни начала със Сотир Ушев.

Именно срещу Ушев и съветника по вътрешните работи на Румен Радев – Николай Копринков са основната част от сигналите срещу президентската администрация, за които продължава да не е ясно дали са били разследвани от прокуратурата и ако са били – какво е разкрито.

Заради тази неяснота и тъмнината, обвиваща „Дондуков“2 в понеделник председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски изпрати писмо до главния прокурор, главния секретар на МВР и председателите на ДАНС и антикорупционната комисия с въпрос какво се случва с тези сигнали и защо не се изнася информация за техния ход.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи