Политолог каза защо ДПС е ключов партньор в управлението

Местните избори допълнително подчертаха слабостта на парламентарната опозиция

Политолог каза защо ДПС е ключов партньор в управлението | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

За момента ДПС играе ключова роля като партньор на управлението, особено във връзка с конституционната реформа, свързана със съдебната власт. Без подкрепата на ДПС тази реформа може да се окаже невъзможна, а това е основен аргумент за "Демократична България" да остане в парламентарната сглобка. Това обобщение направи в интервю за БНР политологът Димитър Ганев.

"ДПС в момента се явява ключов партньор на управлението и то най-вече по една основна причина – казусът конституционна реформа, свързан с главата за съдебна власт. Без ДПС такова нещо няма, а това в известен смисъл е основание за ДБ изобщо да участва в парламентарната сглобка", бяха неговите думи.

В последните дни политическият спор около бюджета на страната е в центъра на вниманието. Този спор има сериозно въздействие върху стабилността на управлението и бъдещето на политическата сцена, каза още Ганев.

Според него настоящата политическа сглобка може да се опише като сглобка, която "скърца и се клати", но все пак не се очертава да се обърне. Ганев подчерта, че резултатите от последните избори са важен фактор, но по-важен фактор може да бъде въпросът за алтернативата. Според него в момента партиите се наслаждават на стабилност, не защото са постигнали значителни успехи в управлението, а просто защото нови избори не са в интерес на нито една от тях.

По неговите думи местните избори допълнително подчертаха слабостта на парламентарната опозиция. "Възраждане" показа по-лоши резултати, а БСП може да нараства, но е спорно доколко това се дължи на лидерството на Корнелия Нинова", казва той.

Според него други партии като "Има такъв народ" са показали "признаци на живот" и може да участват в следващ парламент.

Ганев смята, че бюджетът ще бъде сериозен казус, както и конституционната реформа. И двата въпроса ще бъдат предмет на интензивни преговори и битки в парламента.

Според Ганев отговорът на текущата политическа ситуация и на съпътстващите я предизвикателства може да се очаква през втората половина на февруари. Тогава ще трябва да бъдат разисквани балансите след ротацията. Според него Асен Василев ще е най-големият казус във втората половина на февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай