По примера на Пеевски, ПП-ДБ поиска комисия за Нотариуса в НС

Това е системен проблем, който трябва да бъде решен, заяви Кирил Петков

По примера на Пеевски, ПП-ДБ поиска комисия за Нотариуса в НС | StandartNews.com

Коалицията „Продължаваме Промяната-Демократична България“ внася днес в Народното събрание проект на решение за създаване на временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система. Това съобщи пред репортери съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков след заседание на парламентарната група.

Рано тази сутрин Делян Пеевски обяви, че ще предложи на евроатлантическото мнозинство в НС незабавното създаване на временна парламентарна комисия, която да провери фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса.

"Правовата държава означава държава с обективна и независима съдебна система. Недопустимо е правосъдието да се случва по клубове и на тъмно. Това не е първият случай, в който се разкрива нерегламентирано влияние в правосъдната система, но трябва да бъде последният. Обществото трябва да знае какво се е случвало и нашата отговорност като народни представители е да осветим лошите практики и да направим така, че да бъдат невъзможни занапред", заяви председателят на ПГ на ДПС.

Малко след това от ПП-ДБ заявиха, че ще настояват за изслушването на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов в парламента. Изслушването е по повод убийството на нотариуса Мартин Божанов.

Петков каза, че е време тези тайни клубове, тези задкулисни договорки да станат част от миналото. 

Вярваме, че този казус не е единичен. Това е системен проблем, който трябва да бъде решен, заяви Кирил Петков.

По думите му докато нямаме работещи служби, много от тези задкулисни неща, които се случват, няма шанс да бъдат предотвратени. 

Службите, реформите в съдебната система, обстоятелствата около тези задкулисни събития, всъщност са един огромен проблем, който е свързан, и се радвам, че този проблем излиза на повърхността, защото преди да го решим, всички трябва да се запознаем с него, цялото общество трябва да каже стига толкова и да продължим напред, добави Петков.

Относно оценката на министрите, той заяви, че все още не са я виждали.  Ще се радвам да я видим да се запознаем, да видим, че има ясни отчетни дейности за това, какво са направили и какво не са направили и това само по себе си е нов стандарт, отбеляза Кирил Петков. Кога досега сте виждали някой министър да бъде оценяван така и то само след девет месеца работа, и то с ясни критерии, и то между партии, които и от двете страни трябва да се съгласят, добави Петков и изтъкна, че това са малките стъпки, с които Българя се променя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Наско
преди 2 месеца

Нямам думи...

Откажи