Парламентът! Ново начало или още от същото (Онлайн репортаж)

Депутатите полагат клетва

Парламентът! Ново начало или още от същото (Онлайн репортаж) | StandartNews.com

12:01 - Парламентът излезе в 30-минтна почивка, за да могат партиите да обсъдят предложението на Асен Василев за председател на НС на ротация - представители на ГЕРБ и на ПП-ДБ да се сменят на първото място в Народното събрание на всеки два месеца.

ВИЖ ОЩЕ: Пак фалстарт за шеф на парламента. Асен Василев с иновация

12:00 - Отново фалстарт на избора за председател на парламента. Той рязко върна лентата към 48-ото НС, когато депутатите три дена не успяха да изберат пръв след равни. И тогава, и сега ГЕРБ предложи Росен Желязков. И тогава, и сега той не събра от раз гласове.

Днес за Желязков гласуваха само 79 депутати. Председател на НС предложи и „Възраждане” – Петър Петров. След патовата ситуация на трибуната излезе Асен Василев, за да предложи европейска иновация – председател на ротация.

"Предлагаме председателят на НС да се избира на ротационен принцип. По този начин да се гарантира изпълняването на законодателната инициатива. Предлагаме на всеки 2 месеца НС да редува председателите на НС и Правна комисия. Това е нестандартно решение, но възможност за изход от кризата", добави Василев.

11:45 - В ролята на контрольор и коректив влезе партията на Слави Трифонов.  

Ще подкрепим всяко действие, което е от полза на българските граждани, проблемите не са партийни а национални. В същото време ще сме коректив така, че да може хората да контролират през нас политическата класа, заяви Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" във входната декларация на партията в парламента.

ВИЖ ОЩЕ: ИТН влезе в ролята на контрольор. Следи партиите

Моментът формално е тържествен, но нашият жизнен и професионален опит ни подсказва, че в момента всички показни думи са напълно излишни. Ние от ИТН сме в политиката и в парламента, защото можем да носим отговорност. Тя ни задължава да сме конструктивни и да направим всичко възможно, за да решим кризите, каза той.

11:35 - С думите "Така не може да продължава повече!" се обърна лидерът на БСП Корнелия Нинова към депутатите в току-що стартиралото 49-о Народно събрание.

ВИЖ ОЩЕ: Нинова се ядоса: Така не може повече!

Намираме се в тежка политическа и институционална криза, инфлация, бедност, социално напрежение и риск за парламентарната демокрация. Решението на тези проблеми е в тази зала. Народното събрание трябва да е решението на проблемите, а не част от тях, заяви Нинова.

„И сега, както в годините на прехода, паралелната държава съществува. И при това правителство се краде безогледно. Един от проблемите на института служебно правителство, като институт в конституцията е, че е безконтролно. Няма парламент, няма парламентарен контрол, но има прокуратура, но я има на книга”, смята тя.

11:20 - Може ли да се направи така, че с това Народно събрание да се постигне стабилност в управлението и да заложим на европейското развитие на страната? Категорично да! Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в първата си реч пред 49-ото Народно събрание. И отправи призив към останалите партии.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ с призив към партиите. Новите цели

За целта всички участници ясно трябва да изразят готовност за диалог. Без да го превръщат в поредната пиар акция, в безсъдържателно говорене и показност пред камерите. Нужно е честно и отговорно всеки да очертае приоритетите и политиките, които предлага. Сядайки на масата за преговори, диалогът да е за приоритети и политики. Да е за достойното евроатлантическо бъдеще на България, заяви Карадайъ.

Времето изисква такова препотвърждаване. И то не само на думи. Не е необходимо да заложим на срещи пред камери, трябва начертаване на ясни задачи и план за действие с конкретни срокове. Не рейтингът, а резултатите от действията с положителен ефект върху живота на хората ще бъдат условие за успех, категоричен бе Карадайъ.

11:00 - Като заплаха за националните предатели определи "Възраждане" лидерът на партията Костадин Костадинов в декларацията по повод старта на 49-ото Народно събрание.

ВИЖ ОЩЕ: Костадинов плаши предатели и чужди агенти

Към тези, които трябва да се чувстват заплашени той посочи още "чуждите агенти и виновните за деградирането на българската държава“.

„Анализатори, политолози, социолози и други редови доносници на американското посолство се отдадоха на разюздана кампания срещу 358 хиляди българи. Те бяха наречени неграмотници, некадърници, фашисти, невежи, заблудени, лумпени и други. А сред тях съм и аз. Искаме да живеем достойно в свободна и независима държава“, каза Костадинов.

По думите му Народното събрание тепърва ще придобива все по-изявен български облик. „Те искат нас да ни няма. Но не нас – „Възраждане“, не нас – 358 хиляди българи, а нас – целият български народ“, каза Костадинов.

„България трябва да се превърне във фактор в Европа, но не с козируване, а с отстояване на българския национален интерес с цената на всичко. Крайно време е да започнат да се съобразяват с нас – българите“, каза още лидерът на „Възраждане“.

10:50 - Ако първата сила направи правителство, може да са сигурни, че ще подкрепим всички политики, които са приоритет за нас. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков в първата си реч пред парламента. Ако с първия мандат не се формира правителство, ние ще предложим кабинет, допълни той. Време е всеки българин да има един нормален европейски живот, категоричен бе Петков.

ВИЖ ОЩЕ: ПП-ДБ обеща подкрепа, но по политики. Готова за свой кабинет

Крайно време е след толкова безуспешни опити българският парламент да заработи и да започнем да решаване проблемите н хората с реална законодателна програма, започна речта си Кирил Петков.

10:30 - Изходът от току-що проведените избори е показал, че на хоризонта се задават редица възможности, както за изход от политическата криза, така и за затъване в нея. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна бъдещият председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

ВИЖ ОЩЕ: И ГЕРБ заговори за смирение. Иначе - затъване в кризата

С вота си българските граждани показаха, че политическата криза не може да бъде решена от само от една формация, партия или коалиция, категорична бе Атанасова в обръщението си по време на тържественото заседание на Народното събрание."Ние от ГЕРБ-СДС знаем от опит, че най-трудната битка в политиката е битката със самия себе си – със собственото си его, със собствените си илюзии и със собствените си недостатъци. Тази битка е далеч по-важна от конюнктурните с актуалния политически опонент, защото е решаваща за дългосрочните перспективи пред всяка политическа сила", каза още тя.

"Ние сме готови не просто да разговаряме с всяка една от партиите, които българските граждани са изпратили в парламента, но и да се съобразим с различните аргументи. Тук сме не да разширяваме обществените разломи и да отваряме нови рани в тъканта на нацията. А да дадем конкретна политическа форма на разбирането, че можем не просто да живеем заедно, но и заедно да постигаме успехи за цялото българско общество", подчерта Атанасова.

10:20 - Шест задачи на новия парламент постави президентът Румен Радев в словото си за откриването на 49-ото НС.  За мен е чест първи да ви поздравя за избирането като народни представители, каза Радев. И заяви, че застава пред депутатите с очакванията за различно начало на това Народно събрание. С надеждата за смирение, диалог и разум и с оглед на неотложните задачи за съставяне на правителство и приемане на спешните закони, постави първата цел президентът – редовен кабинет.

ВИЖ ОЩЕ: Президентът постави 6 задачи на новия парламент

Приемането на бюджета е първостепенна задача. Предстои решаването на сложно уравнение, което трябва да гарантира както доходите на българските гражданите в условия на криза и инфлация, така и перспективата за развитие, подчерта държавният глава.

Бюджетът трябва да бъде приет от редовно правителство. Ако това не стане, служебното ще го внесе, съобщи президентът.

10:17 - Депутатите се заклеха. В парламента прозвучаха химнът на България и химнът на ЕС

ВИЖ ОЩЕ: Депутатите положиха клетва, частичен бойкот от Възраждане

10:09 - Да смирим нравите си, да наведем глава и да приемем факта, че голямата политика е низ от компромиси. Нека оставим поне сълзите на хората да са чисти, заяви в първата си реч доайенът на депутатите Вежди Рашидов. Той направи реч като притча, в която разказа, как се е срещнал с избирател от село Цар Калоян, който се разплакал пред него. Не разбирам какво друго може да свали на земята един политик освен плачещият народ, заяви Рашидов. И призова за покаяние.

ВИЖ ОЩЕ: Вежди с реч като притча. Разплака залата

Молих се за разум. Дълбоко вярвах, че разумът е шансът ни да се оттласнем от дъното. За съжаление днес отново се срещаме с омразата, с отказ от диалог. С глупави мантри за минало и бъдеще, пропускайки настоящето, заяви Вежди Рашидов.

Хората желаят стабилно правителство. Останалото е просто омраза за сметка на българите, категоричен бе той.

10:08 - Има кворум, обяви почетният председател на 49-ото НС Вежди Рашидов. В залата на 235-ма депутати. Рашидов удари първия пленарен звънец и откри първото пленарно заседание

ВИЖ ОЩЕ: Христо Иванов: Нямаме решение за Росен Желязков

09:55 - "Свикването на 49-я парламент на Велика сряда е знак, че народните представители трябва да работят като всички останали българи, но и израз на необходимостта от смирение, критична оценка и готовност да се служи народа", заяви на влизане в Народното събрание служебният премиер Гълъб Донев.

ВИЖ ОЩЕ: Гълъб Донев очаква устойчиво мнозинство и ново правителство

Според него НС трябва да сформира устойчиво мнозинство, което да излъчи редовно правителство. То трябва да бъде ефективно, за да решава най-наболелите проблеми на българските граждани.

ВИЖ ОЩЕ: Хората на Слави чакат разговори за правителство

09:50 - Влизам с надежда за ново начало, с надежда за дългоочакваните смирение, диалог и разум. Това каза президентът Румен Радев, който отиде пеша до Народното събрание заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

ВИЖ ОЩЕ: Президентът: Смирение, отговорност, диалог

09:35 - Имаме ясни законодателни инициативи и ще се борим за тях от първия ден на новия парламент. Това каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков в кулоарите на парламента минути преди откриването на новото народно събрание. Петков подчерта, че ПП-ДБ ще държат на приемането на промените във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, приемането ни в Шенген и еврозоната, реформите в правосъдната система.

ВИЖ ОЩЕ: Петков внесе папка със закони и ентусиазъм в парламента

По въпрос за съставянето на правителство, депутатът отговори: „Нека първо да видим как ще тръгне този парламент. Това, което обещаваме, е, че ще се борим за обещаното преди изборите”.

09:10 - Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев разкри първия ход на Движението. "Не сме взели решение за кандидат за председател на парламента. Първата група по големина – тя има това право. Най-вероятно ще подкрепим Росен Желязков, но нека мине заседанието на групата ни", каза Цонев. на влизане в парламента. "Ако подходят с отговорност към българския избирател, ще имаме кабинет", подчерта Цонев.

ВИЖ ОЩЕ: Цонев разкри първия ход на ДПС в парламента

09:05 - Политиката е низ от компромиси. Няма голяма промяна. Старите нови политици с малко нови хора. Това заяви Вежди Рашидов на влизане за първото заседание на 49-ото Народно събрание.

"Всеки път очаквам да има редовен кабинет в името на хората. Днес си забравих спасителния пояс", каза той в отговор на въпроса дали е готов отново да поеме председателския пост, ако се стигне до там, както се случи при предишния парламент. Депутатът от ГЕРБ е най-възрастният народен представител и като такъв ще открие първото заседание на парламента.

09:00 - Отказът на "Продължаваме промяната-Демократична България" да преговарят с ГЕРБ-СДС е "някакъв особен партиен егоизъм". ГЕРБ в по-голяма степен ще бъдат готови на компромис в сравнение с "Продължаваме промяната", коментира за бТВ бившият председател на парламента Огнян Герджиков.

ВИЖ ОЩЕ: Огнян Герджиков посочи кой ще направи компромис за кабинет

"Активна законодателна дейност трябва, защото стоят на дневен ред законът за бюджета и една дузина закони, които трябва да приемем по силата на ангажиментите ни в Европейския съюз. Крайно време е да излезем от политическата криза, защото имаме много да наваксваме, а не да изоставаме. Считам, че служебното правителство се справя добре, но все пак не е нормално непрекъснато да сме на служебни кабинети", каза още Герджиков.

08:50 - „Надявам се, че политиците ще се събудят и ще направят правителство, защото все повече се изчерпва смисълът да идваме тук и да разочароваме хората”, каза на влизане в НС депутатът от ДПС Делян Пеевски.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски: Политиците да се събудят и да направят правителство

08:30 – Строи се гвардейската рота, която направи репетиция за тържествената церемония.

08:05 – Пред парадния вход на парламента бе опънат червен килим, по който ще минат новите депутати

08:00 – Днес депутатите от 49-ото НС полагат клетва. След изборите на 2 април 2023 г. в парламента влязоха 6 партии. ГЕРБ-СДС е първа сила с 69 депутати, „Продължаваме промяната”-„Демократична България” са втори с 64 парламентаристи. „Възраждане” стана трета сила и има 37 депутати. ДПС са четвърти с 36 народни представители. БСП запазва петата си позиция, групата й ще е от 23-ма души. В парламента се завърна „Има такъв народ”. Групата на ИТН е от 11 депутати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай